UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономам вперше вдалося побачити вибух новонародженої зірки

Вибух стався на відстані 1350 світлових років від Землі.

Ученим за допомогою телескопа ALMA вперше вдалося побачити вибух новонароджених зірок, який стався в сузір'ї Оріона. Як повідомляється на сайті Європейської південної обсерваторії, відкриття було зроблено при дослідженні фейерверкообразных потоків речовини, що залишається після народження групи масивних зірок.

Зірки народжуються, коли хмара газу з масою в сотні разів більшою, ніж у Сонця, починає коллапсувати: стискатися під дією власної гравітації. В найбільш щільних частинах хмари загоряються протозірки, що хаотично рухаються. З плином часу деякі з народжених зірок починають рухатися в напрямку загального центру тяжкості, зазвичай пов'язаного з особливо масивною протозіркою. І якщо відстані між зірками невеликі, то, перш ніж вони встигають покинути свої "зоряні ясла" між нами відбуваються бурхливі взаємодії.

Близько 100 тисяч років тому в глибині Молекулярної хмари Оріона початок утворюватися декілька протозірок. Гравітація їх стягала з усе зростаючою швидкістю до тих пір, поки 500 років тому, дві з них в кінці кінців не зіткнулися. Результатом цієї взаємодії став потужний вибух. Він розкидав з різні боки інші прилеглі протозірки і викинув в навколишній простір колосальні потоки газу і пилу зі швидкістю понад 150 кілометрів на секунду. При цьому катаклізмі виділилося стільки енергії, скільки Сонце випромінює за 10 мільйонів років.

eso.org

Раніше вчені змогли помітити процес формування зірки-надгіганта. Міжнародна група астрономів під керівництвом Катарини Джонсон з Ліндського університету спостерігала величезний газопилової диск, який обертається навколо молодої зірки в сузір'ї Центавра. Діаметр об'єкта в дві тисячі разів перевищує відстань від Землі до Сонця, а маса центральної зірки перевищує сонячну в 25 разів. Знахідка може стати підтвердженням гіпотези про механізм виникнення надмасивних зірок шляхом поступового поглинання речовини аккреційних дисків, що бистро обертаються.