UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономам не вдалося знайти слідів інопланетян на Проксимі Центавра

Штучний радіосигнал мав антропогенне походження.

Астрономи проєкту Breakthrough Listen заявили про те, що виявлений кілька років тому кандидат у штучні радіосигнали, який прийшов, як передбачалося, з області поблизу Проксими Центавра, був антропогенного походження. Дослідники провели ретельний аналіз характеристик сигналу, повідомляє N+1.

Вчені проєкту у квітні та травні 2019 року зафіксували вузькосмуговий сигнал на частоті 982 мегагерца, який, ймовірно, виходив з екзопланети біля Проксими Центавра. Він отримав позначення BLC1 (Breakthrough Listen Candidate 1). Сигнал спостерігався протягом п'яти годин, його характеристики були схожі на ті, які очікуються від техносигнатури, але надалі сигнал не фіксувався. Майже відразу після відкриття у науковому середовищі виникли сумніви щодо інопланетної природи сигналу.

Читайте також: Вчені вивчили 10 мільйонів зірок і не знайшли сигналів позаземних цивілізацій

Тепер група астрономів на чолі із Шейном Смітом із Каліфорнійського університету в Берклі провела додаткові дослідження характеристик сигналу, метою яких було підтвердження чи спростування його інопланетного походження.

У результаті дослідники дійшли висновку, що, хоч BLC1 і спостерігається тільки в стороні Проксими Центавра і не може бути сигналом від літака чи супутника, він не відповідає критеріям техносигнатур. Натомість він є результатом інтермодуляції безлічі джерел перешкод, створених людиною.

Водночас вчені наполягають на тому, що необхідно продовжити спостереження за Проксимою Центавра, охопивши інші діапазони електромагнітних хвиль.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше астрономи з проєкту Breakthrough Watch заявили про виявлення планети біля Альфи Центавра А – однієї з найближчих до Сонця зірок. Раніше було відомо про існування мінімум двох планет біля найтьмянішої зірки цієї потрійної системи, Проксими Центавра. Нове ж небесне тіло стало першою планетою у системі Альфи Центавра.