UA / RU
Підтримати ZN.ua

Арктичні льодовики буквально «кишать» життям – вчені

У льоду ховаються тисячі бактерій.

Льодовики Арктики насправді не є такою неживою пустелею, як може здатися. Навпаки, льодовики Гренландії та Ісландії буквально кишать мікробами, повідомляє Science Alert.

Подібно до зомбі, більшість цих мікроскопічних організмів знаходяться в сплячці взимку, але прокидаються з приходом літа.

Читайте також: Зміни клімату зроблять морозні землетруси набагато частішим явищем – вчені

«У невеликій калюжі талої води на льодовику може легко жити 4000 різних видів. Вони живуть за рахунок бактерій, водоростей, вірусів та мікроскопічних грибків. Це ціла екосистема, про існування якої ми донедавна не знали», — каже мікробіолог Александр Анесіо з університету Орхуського у Швеції.

Вчені вивчили зразки льоду, зібрані в середині-кінці літа в Ісландії та Гренландії, і виявили, що більше половини знайдених бактерій були активними. Інші ж були бездіяльними чи мертвими.

Але через день відтавання більшість цих сплячих мікробів стали здатні знову продукувати будівельні блоки амінокислот. Це вказує на те, що мікробні угруповання, що мешкають у льоду та снігу, можуть швидко реагувати на зміни при таненні льоду.

І хоча вміння пристосуватись до змін клімату найчастіше розглядається позитивно, відомо, що різкі зміни в одному організмі можуть дестабілізувати всю систему. Очікується, що в майбутньому кількість опадів в Арктиці підвищиться, але вже зараз багато видів мікробів процвітають у вологому середовищі.

Снігові водорості, які найкраще почуваються у талій воді Гренландії, пофарбовані в глибокий темно-фіолетовий колір. В останні роки вчені помітили, що цей колір стрімко поширюється островом.

Темний вигляд снігу та льоду врешті-решт означає, що поглинається більше сонячного тепла, що збільшує танення на 20%. При цьому вплив таких водоростей не враховується у сучасних моделях змін клімату. Відсутність у них також і мікробів може бути ще одним поясненням того, чому льодовики тануть швидше, ніж припускають моделі.

Попередні дослідження показали, що додавання води до снігового покриву протягом двох місяців призвело до збільшення кількості снігових водоростей на 48%. Нове дослідження показало, що лише три дні відтавання в лабораторії підвищує кількість активних мікробів на 35%.

Раніше вчені застосували нову модель, яка показала, що льодовики Гренландії тануть у 100 разів швидше, ніж вважалося раніше. Нове моделювання враховує унікальну взаємодію між льодом та водою у фіордах острова.