UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи знайшли в Туреччині стародавню гладіаторську арену

Арена була розрахована на 20 тисяч глядачів.

Археологи виявили в Туреччині арену римських часів, де, як вони вважають, 20 тисяч глядачів спостерігали за боями диких тварин і гладіаторів. Вік арени оцінюється в 1800 років, повідомляє Live science.

Арена розташовувалася на пагорбах древнього міста Мастаура в західній турецькій провінції Айдин. Велика центральна територія будови, на якій колись проходили «криваві шоу», відтоді заповнилася землею і рослинністю.

За словами вчених, велика частина арени на даний момент знаходиться під землею, а видима частина поросла чагарниками і деревами. Археологи знайшли арену влітку 2020 року, після того, як отримали від влади Туреччини дозвіл проводити розкопки в стародавньому місті. У жовтні-грудні вони вирубали всі дерева й кущі і почали «захищати споруду від руйнування природою».

Незабаром археологи зрозуміли, що арена дуже стара і датується приблизно 200 роком нашої ери. Тобто, її побудували за часів династії Северів, в яку входили п'ять імператорів, що правили з 193 по 225 роки. У ті часи місто Мастура було дуже розвиненим і багатим.

Велика частина арени, яка перебувала під землею, відмінно збереглася. Частини ж, які знаходяться вгорі, здебільшого зрйнувалися, але все ще можна знайти ряди сидінь, арену, на якій билися гладіатори, і опорні стіни за межами будівлі.

Вчені відзначають, що арена вміщала 15-20 тисяч осіб, тобто, була меншою, ніж римський Колізей. За їхніми словами, раніше ознак існування подібної арени в Анатолії та найближчих територіях не існувало. Ймовірно, арена приваблювала глядачів з усього регіону, в тому числі, із стародавніх міст Афродісас, Ефес, Магнезія, Мілет і Пріена.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Археологи виявили у Франції древнє парне поховання

Раніше археологи виявили на датському острові Фюн унікальний бронзовий меч, який датується бронзовою добою. Церемоніальний меч виготовили приблизно три тисячі років тому.