UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи знайшли в Туреччині незвичайний «зміїний» вівтар

Вік вівтаря становить більше двох тисяч років.

Археологи виявили на археологічній ділянці Патара в Туреччині вівтар циліндричної форми, який обвивала кам'яна змія. Вівтар було виявлено під час розкопок римських лазень, побудованих близько 60 року до нашої ери, повідомляє History Blog.

За словами вчених, спочатку вівтар був пов'язаний з гробницею. Його використовували для жертвоприношень на користь померлого.

Місто, яке розташовується на узбережжі Середземного моря, було засноване в VIII столітті до нашої ери. Воно було важливим портовим містом, яке з'єднувало торгові шляхи Середземномор'я і внутрішню ріку Ксанф. Згідно з легендою, Патару заснував син Аполлона Патар. Місто було знамените храмом Аполлона і своїм оракулом. Перший з них був другим за значимістю після храму на Делосі, а другий поступався своїм значенням тільки дельфійському оракулу. Вважається, що сам Аполлон вважав за краще проводити в Патарі зимові місяці.

Змії займають важливе місце в міфології Аполлона. Цей бог убив божество Піфона, який охороняв вхід до Дельфійського поракула і передавав послання від своєї матері Геї тим, хто просить. Пізніше сам Аполлон зайняв Дельфи. Разом з тим, жриці, які перебували тут при Піфоні, зберегли свої місця, тому головну жрицю оракула в Дельфах називали Піфія.

Знаменитий храм Аполлона все ще належить знайти. Вважається, що його прикрашав величезний бюст бога, який знайшли біля міських стін. Зв'язок бога з містом простежується і в монетах. Його зображення зустрічається на драхмах з ІІ століття до нашої ери.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Археологам вдалося розкрити таємницю поховання «шестиголового вождя»

Раніше єгипетські археологи знайшли 59 стародавніх саркофагів віком близько 2600 років. Знахідка була зроблена в некрополі Саккара в 32 кілометрах від Каїра.