UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи знайшли в Шотландії кам'яний запис про вбивство XIII століття

Давнє різьблення описувало вбивство абата.

Реставрація кам'яного артефакту з абатства Дандреннан в шотландському Дамфісі показала, що на ньому може бути зображено вбивство абата, яке відбулося в XIII столітті. Як повідомляє The Scotsman, одна з фігур, яких зображало різьблення, була з кинджалом на грудях, інша ж, менша, - з різаною раною.

На думку археологів, ця сцена зображує вбивство, яке сталося в абатстві, заснованому в XII столітті цістеріанцями. Ймовірно, це був меморіал, присвячений абату, який був поранений або вбитий.

Маленька фігурка біля ніг абата, ймовірно, уособлювала нападника. Разом з тим, сцена зображує абата, який застав у вічному тріумф над кривдником.

На різьбі абат зображений в чернечому вбранні і тримає в руках посох, що вказує на його статус. Поруч зображений невеликий кинджал, який міг пронизати його груди. В ногах же розташовувалася невелика фігурка з різаною раною і звисаючими нутрощами. На голові цієї людини лежав загострений кінець палиці ченця. Записів про життя в Дандреннані залишилося небагато, тому з'ясувати, ким був цей абат, неможливо.

Ймовірно, різьблена плита спочатку повинна була покривати частину труни, яка розташовувалася над головою і грудьми абата. Виявити ж її вдалося тільки під час недавніх розкопок.

Вважається, що Марія Стюарт провела свою останню ніч в Шотландії в кімнаті комендатора Дандренанна. Записки італійського купця свідчать про те, що в XIII столітті абатство було одним з найкращих в Шотландії місць з виготовлення вовни. У 1560 році монахи покинули абатство і воно було зруйновано.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Historic Environment Scotland

Читайте також: Археологи знайшли в Японії будинок легендарної імператриці

Раніше археологи-аматори знайшли в давньоримському військовому таборі Віндоланді в Північній Англії скульптурний рельєф із зображенням чоловіка зі списом поруч з конем або ослом. На думку вчених, плита була присвячена Марсу, Меркурію або невідомому богу, який поєднував якості цих божеств.