UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи знайшли в Єгипті «загублений» храм бога сонця віком 4500 років

Руїни будови знайшли під іншим храмом.

Археологи знайшли недалеко від Каїра втрачений храм сонця, який був збудований у 25 столітті до нашої ери. Як повідомляє CNN, руїни будови знайшли під іншим храмом в Абу-Гурабі.

У 1898 році археологи, що працювали в цьому регіоні, виявили храм сонця, побудований при Нюссері, також відомому як Нойсер, шостому фараоні V династії, який правив Єгиптом між 2400 і 2370 до нашої ери.

Нове відкриття було зроблено в ході пізніших розкопок, коли вчені припустили, що храм стоїть на більш ранній будові.

«Археологи ХІХ століття розкопали лише дуже невелику частину цієї глиняної цегляної будівлі під кам'яним храмом Нюсерра та дійшли висновку, що це була попередня фаза будівництва того самого храму. Тепер наші знахідки показують, що це була зовсім інша будівля, яка була збудована до Нюсерра», - заявив керівник місії Массиміліано Нуццоло, єгиптолог Польської академії наук.

Вчені виявили печатки з вигравіруваними іменами фараонів, що правили до Нюссера. Були виявлені також основи двох вапнякових колон, які були частиною вхідного портика, та поріг із вапняку.

За словами дослідників, початкова конструкція була повністю побудована з глиняної цегли. Вчені знайшли також кілька незайманих посудин, деякі з яких були наповнені брудом, який використовувався для проведення ритуалів. Гончарні вироби датували серединою 25 століття до нашої ери.

Нуццоло зазначає, що цегляна будівля «була значних розмірів», але Нюссер зруйнував її, щоб збудувати власний храм сонця. Незважаючи на те, що обидві будівлі були присвячені богу Ра, фараон узаконив свою владу, звівши власний храм і проголосив себе єдиним сином бога сонця на землі.

Читайте також: Археологи знайшли в Ізраїлі перстень, призначений для порятунку від похмілля

"Непрямо, основна мета храму полягала в обожествленні фараона", - заявив Нуццоло.

Він також додав, що, згідно з історичними джерелами, у цьому регіоні було збудовано шість храмів сонця, але поки що вдалося виявити лише два з них. Храм, побудований Нюссеором, нагадував давнішу будову, але був побудований з каменю. Нуццоло зазначає, що раніше храм не був побудований цим фараоном, оскільки про практику, коли фараони спочатку будують цегляну будівлю, а потім замінюють її кам'яною, невідомо.

Відомі випадки, коли фараон, який з якихось причин поспішав, будував цегляний храм, але доповнював його кам'яними елементами. Нуццоло вважає, що за такою схемою могли бути побудовані храми сонця, що залишилися, що може пояснити їхнє зникнення з часом. Крім того, будівлі з цегли легко зруйнувати та звести над ними нові, що й сталося із «загубленим» храмом сонця.

Вчені продовжать проведення дослідження та сподіваються з'ясувати, за якого фараона було збудовано виявлений храм.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше археологи розкопали у некрополі Саккара в Єгипті гробницю вельможі XIII століття до нашої ери на ім'я Птах-ем-Уйя. За фараона Рамсеса ІІ він обіймав посаду царського скарбника. Усипальницю знайшли ще у ХІХ столітті, але пізніше її занесло піском і вона була загублена.