UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи знайшли в Ізраїлі гробницю давньогрецької куртизанки віком 2300 років

Разом із нею поховали рідкісне бронзове дзеркало.

Археологи виявили в Ізраїлі кремовані останки жінки, яка, як вважається, була куртизанкою часів Олександра Македонського. Гробниця була виявлена на узбіччі дороги в Єрусалимі, дослідники також знайшли кілька зігнутих цвяхів та дзеркало у бронзовому обрамленні. Це вказує на те, що жінка була куртизанкою високопосадовця у еллінів, повідомляє IFLScience.

Гробниця датується III чи IV століттям до нашої ери, її знайшли у поховальній печері. Археолог Гай Стибель заявив, що «це, по суті, найранніше свідчення кремації в Ізраїлі в період еллінізму».

Читайте також: Археологи знайшли мозок та шкіру людей бронзової доби

«Найбільш хвилююче питання, яке виникло у зв'язку з цим відкриттям, полягало в тому, що робить могила гречанки на шосе, що веде до Єрусалиму, далеко від будь-якого місця чи поселення того періоду?» – каже Штибель.

І відповідь на це питання, на його думку, у поховальному інвентарі. Дзеркала-скриньки в ті часи асоціювалися з грецькими жінками.

"Якість виготовлення дзеркала настільки висока, що воно збереглося у відмінному стані і виглядало так, ніби було зроблено вчора", - заявила Ліат Оз з Управління старовин Ізраїлю. Такі дзеркала були дорогим предметом розкоші. Іноді грецькі жінки отримували їх як частину посагу при одруженні. Водночас після того, як жінка виходила заміж, вона рідко подорожувала за межі Греції.

Ймовірно, це дзеркало було подарунком елліністичного військового чи політичного лідера своїй куртизанці чи гетері. Гетери – це жінки з ескорту, аналог японських гейш, які супроводжували армійських офіцерів та урядовців у закордонних кампаніях та надавали низку послуг, деякі з яких могли мати сексуальний характер.

На думку дослідників, наявність такого вишуканого предмета поруч із кремованими останками вказує на те, що «це могила жінки грецького походження, яка супроводжувала високопоставленого члена елліністичної армії чи уряду».

Судячи з часу поховання, гетера та її покровитель могли вирушити в путь під час одного з походів Олександра Македонського чи під час Війн діадохів, які велися між полководцями Олександра за право стати його наступником.

Раніше вчені виявили на клинописних табличках, знайдених у Туреччині, написи, зроблені невідомою мовою, якою ніхто не говорив уже сотні років. Її виявили в Хаттуші, археологічному пам'ятнику на північному сході Туреччини, який колись служив столицею Хетської імперії.