UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи знайшли в Іраку таверну віком 5000 років

У ній збереглися навіть рештки їжі.

Археологи виявили в Іраку таверну, яка була збудована у 2700 році до нашої ери. Дослідники виявили, що таверна була розділена на обідню зону просто неба і кімнату з лавами і піччю, повідомляє CNN.

У цій кімнаті знайшли залишки їжі і навіть стародавнє начиння.

Читайте також: Археологи знайшли на березі Дніпра кераміку віком три тисячі років

За словами археологів, спочатку вони опинилися саме у відкритому дворі. Розкопки тут було важко вести, оскільки його було «відкрито і виставлено на вулицю». Дослідники повернулися на місце розкопок через кілька місяців і розширили траншею. Після цього вони змогли знайти «холодильник» та десятки конічних мисок, у багатьох із яких збереглися рештки риби.

Першою примітною деталлю, що відкрилася вченим, стала пічка. «Від різних епізодів горіння та відкладень попелу вона залишила у ґрунті свого роду райдужне забарвлення, а інтер'єр оздоблений цією великою цеглою», - заявив археолог з Університету Пенсільванії Рід Гудман.

Лагаш, нині місто аль-Хіба, був одним з найстаріших і найбільших міст південної Месопотамії, заселеним з п'ятого тисячоліття до середини другого тисячоліття до нашої ери і займав площу майже три квадратні кілометри.

Місто є важливою археологічною пам'яткою, останній сезон розкопок стартував тут у 2019 році. У ході попередніх досліджень вчені були зосереджені переважно на релігійній архітектурі та вивченні еліти. Але під час нових досліджень вчені вирішили зосередитися на «неелітних областях», щоб отримати ширше розуміння стародавнього міста.

Виявлення таверни підтверджує думку про те, що суспільство того часу не складалося тільки з еліти та рабів, але включало і середній клас.

"Той факт, що у вас є громадське місце збору, де люди можуть сісти, випити пінту пива і поїсти рибне рагу, говорить про те, що вони не працюють під тиранією королів", - вважає Гудман.

Раніше археологи виявили в Єгипті поховання восьмирічної дитини, яку поховали разом зі 142 собаками. Відкриття було зроблено в Каїрі і датується періодом між першим століттям до нашої ери та першим століттям нашої ери.