UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи знайшли в давньоєгипетському затонулому порту фрагмент корабля і цвинтар

Грецький цвинтар датується IV століттям до нашої ери.

Команда археологів з Єгипту і Франції виявила в затопленому місті Геракліон фрагмент військового корабля, а також останки грецького цвинтаря. Як повідомляє Міністерство старожитностей Єгипту у себе на Facebook, кладовище датують IV століттям до нашої ери.

За словами дослідників, корабель знаходився в одному з каналів міста, який протікав уздовж храму Амона. Ймовірно, він був затоплений в результаті руйнівного землетрусу II століття до нашої ери, на нього впали блоки храму, який також був зруйнований в ході катастрофічної події. Уламки цього храму також знаходяться в каналі, де знайшли корабель.

Фрагменти корабля знайшли під майже п'ятьма метрами глинистих відкладень, змішаних з уламками кам'яних блоків храму. За попередніми оцінками, довжина корабля становила 25 метрів. Його корпус сконструювали в класичній античній традиції, а його обшивка була зібрана з довгих дощок, які скріплювали за допомогою пазово-шипових з'єднань. Разом з тим, плоске днище і кіль були характерні для єгипетського кораблебудування.

Залишки цвинтаря знайшли в іншій частині міста. Ймовірно, кладовище використовували грецькі купці, які жили в Геракліон в Пізньому періоді і контролювали ввезення і вивезення товарів через західний рукав Нілу.

Греки побудували по сусідству з храмом Амона власне святилище. Ймовірно, воно було зруйновано в результаті того ж землетрусу ІІ століття до нашої ери. Фрагменти святилища перемішалися із залишками храму.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: На Донеччині археологи знайшли два поховання зрубної культури

Раніше вчені виявили в Місті Давида - найстарішому населеному районі за межами південних стін Старого міста Єрусалима - колекцію з 10 тисяч риб'ячих останків, в тому числі, древніх акул. Артефакти були виявлені на археологічній ділянці віком 2900 років.