UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи знайшли унікальні золоті прикраси держави Кангюй

Їхній вік оцінюється у дві тисячі років.

Сережки відносяться до періоду держави Кангюй

Сережки відносяться до періоду держави Кангюй

Вчені з Центру археології Південно-Казахстанського педагогічного університету імені Озбекалі Жанібекова провели розкопки трьох курганів могильника Толебайтобе. В результаті їм вдалося виявити знахідки, що належать до періоду існування держави Кангюй і демонструють розвинене ювелірне мистецтво того часу, повідомляє Astana Times.

Читайте також: В Україну повернули незаконно вивезені цінні археологічні артефакти: де їх можна побачити

Зокрема, вчені виявили ювелірні вироби, які були виконані найтоншими методами виготовлення. Крім того, вдалося виявити також глеки, наконечник стріли для птахів, золоті сережки у формі місяця, прикрашені дорогоцінними каменями, та багато іншого.

«Це дві унікальні сережки. Вони є шедевром ювелірного мистецтва держави Кангюй. Звичайно, подібні прикраси, виконані в так званому золото-бірюзовому, поліхромному стилі, характерні для сарматсько-канджуського світу. Подібні технології використовувалися на Заході, у грецьких містах, у пізній Римській імперії, у сарматських колах. І їх було знайдено тут», — заявив Алєксандр Подушкін, професор Південно-Казахстанського педагогічного університету імені Озбекалі Жанібекова.

В одному з курганів археологи також виявили бронзове дзеркало періоду династії Хань. Воно належало знатній жінці та свідчило про її високий статус. Дзеркало круглої форми, з отвором у центрі та прикрашене вісьмома арками.

Знахідки вказують на те, що держава Кангюй була пов'язана з могутніми імперіями Риму, Візантії, Кушана та Китаю, тобто вона вела торгівлю на Великому шовковому шляху. Поховання датуються другою до нашої ери – четвертим століттям нашої ери.

За словами Подушкіна, ці артефакти будуть передані до Національного музею Казахстану.

Раніше археологи виявили в доісторичному поселенні Дікілі-Таш на півночі Греції найдавніші зразки вина, відомі в Європі. Вони датуються 4300 роком до нашої ери і розходяться з існуючими уявленнями про життя під час неоліту.