UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи знайшли у Франції унікальні мініатюри зі свинцю

Мініатюри знайдені в поховальному комплексі І-ІІ століть нашої ери.

Вчені з Національного інституту Inrap виявили у Франції древній поховальний комплекс. Як повідомляє The History blog, в одному з поховань дослідники виявили свинцеві мініатюри.

Всього вчені виявили 20 могил, які знаходились на глибині близько півметра. Цвинтар знаходився на перетині сільськогосподарських доріг і використовувався в І-ІІ роках нашої ери.

Три поховання з тілами покійних, а також 20 поховань з прахом розташовувалися навколо круглого об'єкта діаметром близько семи метрів. Прах покійних був поміщений в горщики, разом з ним поховали також цінні предмети, такі як амфори, маленький залізний ніж для вина, а також посудини для косметики, які все ще містять залишки рожевої пудри, яку вчені хочуть проаналізувати.

Найбагатше поховання містило кремовані останки людини. Тут вчені знайшли глиняні посудини, бронзові дзеркала, залишки золотого кільця і дві свинцеві мініатюри. Вчені відзначають, що одна з мініатюр, що зображає пару сандалій, звисаючих з гачка, унікальна. Інша представляє собою чотири гачки, прикріплених до напівкруглого кільця. У римському світі не було зафіксовано ніяких паралелей жодному з цих малюнків. Природа предметів передбачає, що покійна була дуже багатою жінкою.

Оскільки поховання знаходилися навколо круглої структури, вчені вважають, що вони могли належати родичам, яких поховали поруч, навколо і всередині структури. У 2005 році на відстані 300 метрів від кладовища було знайдено римську віллу, тому, ймовірно, некрополь можна пов'язати з її власниками.

Альба-ла-Ромен, в якому проходили розкопки, був галло-римським містом Альба Гельвіорум, столицею кельтомовного народу Хельві, в I столітті до нашої ери, але є археологічні свідчення поселення ще до цього. Під час попередніх розкопок були виявлені дороги, кузні і майстерні, які відоносяться до V століття до нашої ери, а недавні розкопки дозволили знайти осередки, які відносяться до VIII століття до нашої ери.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Археологи знайшли в Єгипті руїни стародавнього храму

Раніше археологи виявили в Єгипті мумію віком близько двох тисяч років із золотим язиком. Як пояснили в Міністерстві старожитностей країни, золотий язик був поміщений в рот мумії, щоб покійний міг говорити в загробному житті.