UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи знайшли стародавній шолом, який «викликав трепет у ворога»

Поховання було створено 2500 років тому.

Вірогідно, шолом був даром богам

Вірогідно, шолом був даром богам

Археологи виявили в іллірійському похованні на території Хорватії залізний шолом, який, ймовірно, був [blink title="вотивним підношенням" headinfo="Вотивні підношення або предмети - "]речі, які було принесено в дар божеству за обітницею або для виконання бажання, пом'якшена форма жертвопринесення[/blink] або частиною культової практики. Шолом виявили у кургані на археологічній пам'ятці Гоміле, повідомляє Live Science.

Археолог із Загребського університету Хрвоє Потребиця розповів, що курган датується періодом між VI та IV століттями до нашої ери.

Читайте також: Коштував дорожче за золото: археологи знайшли загадковий римський артефакт

На території Гоміле розташовано кілька курганів, цей регіон розташований неподалік села Закоторак, на півострові Пелешац, неподалік Адріатичного моря. Як розповів Потребиця, у кожному кургані є кілька могил, а у кожній з них – кілька поховань.

Згідно з давньогрецькими записами, за часів, коли було створено шолом, цей регіон населяв народ, який називали іллірійцями. Іллірійці були поділені на племена та королівства. Поступово їх завоювали римляни у серії воєн, що відбулися між 229 та 168 роками до нашої ери.

Знайдений шолом ще належить вивчити, але, за словами вчених, він зберігся в «ідеальному стані». Кам'яна споруда, в якій виявили шолом, знаходиться окремо від могил у кургані. Потребиця заявив, що це може вказувати на те, що шолом був вотивним підношенням «померлим предкам або як частиною якоїсь культової практики, пов'язаної з усім курганом, а не з конкретною людиною чи похованням».

Домагой Перкіч, директор Археологічного музею, що входить до складу Дубровницьких музеїв, заявив про те, що якщо шолом використовувався в бою, він міг мати психологічний вплив на противника.

«Тільки спробуйте уявити собі воїна з блискучим [шоломом] на голові, на сонці, напередодні бою... тільки цей момент викликає трепет у ворога», - додав він.

За словами Потребиці, у 2020 році археологи знайшли ще один шолом у кам'яній конструкції у найближчому кургані. І той шолом, як і новий, мабуть, не був пов'язаний із конкретною людиною чи могилою.

Раніше археологи, які проводили розкопки на середньовічному цвинтарі у Швеції, виявили 170 срібних монет, що датуються серединою XII століття. Це відкриття кидає виклик існуючим уявленням про поховальні традиції, що існували в цьому регіоні в Середньовіччі.