UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи знайшли найбільшу обсерваторію стародавніх єгиптян

Її вік перевищує 2,5 тисяч років.

Археологи знайшли обсерваторію віком 2600 років

Археологи знайшли обсерваторію віком 2600 років

Археологи, які проводять розкопки на археологічному об'єкті Телль-ель-Фараїн у єгипетській провінції Кафр-ель-Шейх у Єгипті, виявили давню обсерваторію. Це місто було церемоніальним центром, присвяченим богині Уаджет, покровительці та захисниці Єгипту, повідомляє Heritage Daily.

З 2017 року археологи розкопують храм Буто. Саме тут їм удалося знайти астрономічну обсерваторію, побудовану у VI столітті до нашої ери.

Читайте також: Тривожне попередження: археологи розшифрували текст на древній вавилонській табличці

У Міністерстві туризму та старожитностей Єгипту заявили, що обсерваторія була спорудою із глиняної цегли. Воно використовувалося для спостереження за рухом небесних тіл та записів даних про нього.

Храмові астрологи були особливо вправними у спостереженні за зірками, відстежуванні з'єднань та сходів Сонця, Місяця та планет, а також у спостереженні за місячними фазами. Астрономія також відігравала важливу роль у встановленні дат релігійних свят та визначенні години ночі.

Обсерваторія мала центральну залу у вигляді літери L, побудовану з глиняної цегли, яка нагадувала опорні входи древніх храмів. У ній також було знайдено кам'яну платформу, прикрашену гравюрами із зображенням астрономічних вирівнювань сходу та заходу сонця протягом сезонів.

Археологам також вдалося знайти нахилений сонячний годинник. Він показував час за допомогою тіні або світлової плями, що відкидається рухом сонця.

Дослідники також виявили кілька артефактів, включаючи статую 26-ї династії, меркхетський вимірювальний інструмент та різні релігійні предмети та кераміку, пов'язані з повсякденним життям та ритуалами.

Вчені заявили про те, що обсерваторія є найбільшою із виявлених на даний момент. Вона дає нові уявлення про наукові та релігійні практики древніх єгиптян.

Раніше археологи виявили у вулканічному озері в центрі Італії глиняну фігурку віком 3000 років. Вчені вважають, що це зображення богині.