UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи знайшли на Криті новий гігантський лабіринт: чому він став проблемою

Його знайшли у рамках будівництва нового аеропорту.

Археологи знайшли на Криті гігантську стародавню будівлю

Археологи знайшли на Криті гігантську стародавню будівлю

На вершині пагорба на Криті виявили нову гігантську круглу споруду, вік якої оцінюється у 4000 років. Вона стала сюрпризом для археологів та поставило під загрозу будівництво нового аеропорту на острові, повідомляє Phys.org.

Міністерство культури Греції заявило, що ця споруда є «унікальною та надзвичайно цікавою знахідкою» мінойської цивілізації Криту, відомої своїми розкішними палацами, яскравим мистецтвом та загадковою системою письма. Площа руїн лабіринту складає квадратних метрів, при погляді зверху, вони нагадують гігантське автомобільне колесо.

Читайте також: Археологи виявили в монастирі в Іспанії поховання жінки-войовниці

Це місце призначалося для радіолокаційної станції, яка обслуговуватиме новий аеропорт, що будується недалеко від міста Кастеллі. Його відкриття заплановане на 2027 рік. Передбачається, що він замінить другий за величиною аеропорт Греції в Іракліоні та розрахований на обслуговування до 18 мільйонів мандрівників щороку.

Поки що археологи не знають, для чого призначалася споруда на вершині пагорба. Співвіднести її з відомими мінойськими спорудами поки що неможливо. Ймовірно, її могли використовувати для ритуальних або релігійних функцій.

Оточена вісьмома ступінчастими кам'яними стінами заввишки до 1,7 метра, внутрішня структура була поділена на дрібніші приміщення. Можливо також, що вона мала неглибокий конічний дах.

У заяві міністерства йдеться, що будівля не використовувалася як житло, а всередині було виявлено велику кількість кісток тварин.

«Ймовірно, її періодично використовували для ритуальних церемоній, що включають вживання їжі, вина та можливо підношень. Її розмір, архітектурне планування та ретельне будівництво вимагали значної праці, спеціалізованих ноу-хау та надійного централізованого адміністрування», — йдеться у заяві.

Міністр культури Ліна Мендоні заявила, що знахідку збережуть, а для станції радіолокації виберуть інше місце.

У міністерстві зазначили, що споруда здебільшого використовувалася між 2000 та 1700 роками до нашої ери. Вона була заснована в період, коли будувалися перші палаци Криту, у тому числі в Кноссі та Фесті.

Деякі особливості будівлі можна порівняти з ранніми гробницями-вулями, увінчаними ступінчастими конічними дахами і курганами в інших частинах Греції.

Раніше археологи виявили в Помпеях банкетний зал із чорними стінами, на які були нанесені фрески із зображеннями героїв Троянської війни. Вчені називають цю «чорну кімнату» як одне з найдивовижніших відкриттів, які вдалося зробити під час археологічних розкопок на півдні Італії.