UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи виявили в Норвегії поховальний човен вікінгів

Човен знайшли з використанням радара.

Норвезькі археологи за допомогою радара виявили раніше невідоме поховання вікінга «високого статусу». Вченим вдалося знайти поховальний човен, зал для бенкетів та будівлю для проведення обрядів, повідомляє CNN.

За словами дослідників, кораблі означали подорож покійних в царство мертвих і, як правило, використовувалися для поховання еліти суспільства вікінгів. Човен датується залізною добою, його довжина становила приблизно 19 метрів. Судно було закопане на глибині 0,3-1,4 метра під поверхнею землі.

За словами вчених, в ХІХ столітті курган частково розкопали. Тоді багато дерев'яних частин човна були спалені, оскільки люди не розуміли, з чим вони мають справу.

Крім того, вчені виявили ще 12 курганів, ширина деяких з яких становила понад 30 метрів. Були знайдені також кілька будівель, серед яких фермерський будинок, будинок для релігійних обрядів і зал для бенкетів.

За словами вчених, у ділянки розкопок довга історія. За часів вікінгів вона перетворилася на «статусне кладовищі і поселення».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вірус натуральної віспи знайшли в останках вікінгів

Раніше археологам вдалося знайти найдавніше поселення вікінгів в Ісландії. "Літній будинок" був побудований в 800 роках, за кілька десятиліть до появи вікінгів на острові.