UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи виявили в монастирі в Іспанії поховання жінки-войовниці

Її поховали разом із ченцями-воїнами ордена Калатрави.

Археологи знайшли поховання амазонки (фото ілюстративне)

Археологи знайшли поховання амазонки (фото ілюстративне)

Археологи з Університету Ровіра та Вірджилі (URV) та Інституту Макса Планка дослідили цвинтар 23 ченців-воїнів Ордену Калатрави у Гвадалахарі та виявили серед них жіноче поховання, повідомляє Heritage Daily.

Орден Калатрави - один із чотирьох іспанських військових орденів і перший військовий орден у Кастилії. Він був заснований як військова гілка сім'ї цистерціанців у Калатрава-ла-В'єха в Кастилії у XII столітті святим Раймоном Фітеро.

Читайте також: Археологи знайшли у Помпеях дитячі малюнки

Поховання було виявлено на цвинтарі, пов'язаному із замком Сорита-де-лос-Канес-Алькасаба-де-Сорита, великою фортецею в провінції Гвадалахара в іспанському автономному співтоваристві Кастилія-Ла-Манча. Замок був збудований у 852 році для захисту проходу річки Тежу через кору Сантавер. У 1174 Альфонсо VIII Кастильський передав фортецю Сорита нещодавно заснованому Ордену Калатрави, який продовжував використовувати її як оплот проти вторгнень Альмохадів.

За словами вчених, 23 монахи-воїни загинули у битвах у XII-XV століттях. Усього вчені витягли 25 скелетів, на 23 з них було знайдено сліди від проникаючих колотих ран та травм від тупого предмета. Це свідчить про те, що вони померли насильницькою смертю.

"Ми спостерігали безліч травм у верхній частині черепа, на ногах і на внутрішній стороні тазу, що узгоджується з гіпотезою про те, що це воїни", - заявив Карме Ріссеч з URV.

Крім того, вчені знайшли у похованні останки жінки зі схожими травмами, які дозволяють припустити, що вона померла аналогічним чином. Разом з тим, ким була ця жінка, який мав статус у монастирі і чи була вона частиною ордену, вчені сказати не можуть.

Нагадаємо, у Франції під час розкопок в історичному центрі міста Осер археологи виявили некрополь, присвячений мертвонародженим дітям та немовлятам.