UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи виявили в Ізраїлі одну з найдавніших у світі мечетей

Вік будівлі оцінюється у 1200 років.

Ізраїльські археологи виявили на півдні країни рідкісну давню мечеть. За словами фахівців, вона може пролити світло на те, як регіон перейшов від християнства до ісламу, повідомляє The Guardian.

Вік мечеті оцінюється у 1200 років. Її руїни було виявлено під час будівництва нового кварталу в місті Рахат.

Читайте також: Археологи виявили поховання часів інків під житловим будинком у столиці Перу

Мечеть, розташована у пустелі Негев, містить квадратне приміщення зі стіною, зверненою у бік Мекки. У цій стіні була напівкругла ніша, яка вказувала на південь. "Ці унікальні архітектурні особливості показують, що будівля використовувалася як мечеть", - йдеться в Управлінні старовин Ізраїлю. Там також зазначили, що в ній, ймовірно, одночасно могли бути присутні кілька десятків віруючих.

Неподалік мечеті також було виявлено будівлю «розкішного маєтку». Залишки посуду та скляних артефактів вказують на багатство його мешканців.

Три роки тому в цьому регіоні було виявлено ще одну мечеть VII-VIII століть нашої ери. В Управлінні старовин Ізраїлю їх називають одними з найдавніших у світі.

Мечеті, маєтки та інші будинки, знайдені поблизу, висвітлюють «історичний процес, який відбувся у північному Негеві із запровадженням нової релігії — ісламу, а також нового правління та культури в регіоні. Вони створювалися поступово, успадкувавши колишній візантійський уряд і християнську релігію, які панували над землею сотні років», — йдеться у повідомленні управління.