UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи виявили у Швеції загадкові мечі вікінгів

Вік знахідки оцінюється у 1200 років.

Археологи знайшли у Швеції два мечі вікінгів, які розташовувалися всередині кам'яної поховальної камери. Як повідомляє Newsweek, зброя залишалася незайманою протягом 1200 років і може багато розповісти про життя людей, які жили тут у ті часи.

Знахідку виявили у провінції Вестманланд на великій похоронній ділянці, де розміщувалося близько 100 поховань. Цей регіон датується періодом між 600 та 1000 роками нашої ери.

Читайте також: У Тоскані археологи знайшли артефакти, які мають величезну цінність

«У цьому регіоні поховання епохи вікінгів часто розташовуються на хребтах, і тому вони не були пошкоджені сільськогосподарськими роботами в пізніші століття. Попередні розкопки показали, що багато могил епохи вікінгів у цьому регіоні містять зброю та кінську збрую. Імовірно, це свідчить про регіональну мережу озброєних людей, які охороняли, наприклад, торгові шляхи та виробництво на фермах», - заявив Антон Зайлер із Державного історичного музею Швеції.

Він також додав, що відомо лише про 20 поховань з Вестманланду, в яких було знайдено мечі, хоча археологи досліджували понад 100 поховань.

Нещодавно виявлені мечі стояли вертикально по центру поховальної камери. Вони були виготовлені з важкого заліза, а їхня довжина становила близько 90 сантиметрів. Разом з тим, визначити їхню повну довжину важко, оскільки зброя деформувалася, коли її закопували в землю. Крім того, мечі були поховані понад 1000 років тому.

Розкопки у цьому регіоні ведуться вже два роки. Вони є частиною підготовчих робіт для будівництва та розширення шосе між двома містами.

Раніше археологи виявили у Швеції амулет часів вікінгів у вигляді молота Тора. Знахідка вказує на популярність скандинавського бога, який знову став улюбленцем широкого загалу після того, як його зіграв Кріс Гемсворт у серії фільмів всесвіту Marvel.