UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи виявили сліди найдавнішої кремації на Близькому Сході

Вчені датували могилу сьомим тисячоліттям до нашої ери.

Археологи з Французького національного центру досліджень знайшли в Ізраїлі могилу, в якій спочивали останки людини, яка зазнала кремації. Поховання датували сьомим тисячоліттям до нашої ери, що робить його найдавнішим свідченням кремації на Близькому Сході, повідомляє Naked science.

Відзначається, що стать молодої людини, останки якої були знайдені, достовірно визначити не вдалося. Останки скелета знаходилися в похоронній ямі, яку датували періодом між 7013 і 6700 роком до нашої ери. За словами вчених, за життя людина отримала поранення кремнієвим знаряддям, після якого вижила.

Дослідження, яке провели археологи, показали, що кістки людини нагріли до 500 градусів Цельсія незабаром після смерті. Могила, в якій вони були знайдені, представляла собою U-подібну похоронну яму діаметром 80 і глибиною 60 сантиметрів, з відкритим верхом і затверділими від жару багаття стінками близько двох сантиметрів завтовшки.

Всередині ями також були знайдені останки рослин, які, ймовірно, використовувалися як паливо для похоронного багаття. Цей приклад кремації важливий не тільки тому, що є найдавнішим, але й тому, що знаменує собою найважливіший перехід в похоронній практиці регіону. До цього тут були поширені звичаї видалення черепа у трупів, його розчленування, тимчасова муміфікація і так далі, а ось достовірні останки кремації такої давності поки знайдені не були.

Відзначається, що вогонь був невід'ємною частиною похоронних церемоній, оскільки вогнища, як правило, розташовувалися недалеко від поховань. Водночас, ймовірно, практика навмисного спалювання останків в той час була не характерна для регіону.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Раніше археологам вдалося знайти найдавніше поселення вікінгів в Ісландії. "Літній будинок" був побудований в 800 роках, за кілька десятиліть до появи вікінгів на острові.