UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи виявили синагогу, до якої могла ходити Марія Магдалина

Це вже друга синагога того часу, знайдена в Магдалі.

Археологи виявили у стародавньому поселенні Мігдал (також відомому як Магдал) у Галілеї синагогу віком 2000 років. Це вже друга синагога, яка відноситься до періоду Другого храму, знайдена тут. Саме поселення відоме завдяки записам історія Флавія Йосипа, а також як місце народження Марії Магдалини, повідомляє The Jerusalem Post.

«Виявлення другої синагоги в цьому галілейському поселенні проливає світло на соціальне та релігійне життя євреїв у цьому районі в цей період і відображає потребу у спеціальному домі для читання та вивчення Тори, а також для громадських зборів. Ми можемо уявити, як Марія Магдалина та її сім'я приходять до синагоги разом з іншими жителями Мігдала, щоб взяти участь у релігійних та громадських заходах», - заявила одна з керівників розкопок Діна Авшалом-Горні.

Читайте також: Археологи знайшли в Британії останки людини, страченої на хресті

Згідно з Євангелієм, Марія Магдалина, відома також як Марія з Магдала, була однією з жінок, які подорожували разом із Христом і стали свідками його розп'яття. У І столітті нашої ери Мігдал був також основною базою Йосефа бен Матітьяху (Флавія Йосипа), який був головнокомандувачем повстання проти римлян у Галілеї, але згодом здався їм і зрештою здобув римське громадянство.

Першу синагогу знайшли тут у 2009 році. Тоді археологи Ізраїльського управління старовин знайшли єврейські ритуальні лазні (мікваот), вулиці, ринок та інші об'єкти. Серед головної зали синагоги стояв великий камінь, що зображував Другий Єрусалимський храм з різьбленою семирозгалуженою менорою на одній із сторін. Камінь став дуже важливою знахідкою, оскільки зображення було вигравіруване на ньому, коли храм ще стояв.

«Той факт, що ми виявили дві синагоги, вказує на те, що євреї періоду Другого храму шукали місце для релігійних та, можливо, громадських зборів. Камінь із рельєфним зображенням менори із синагоги у Мігдалі свідчить про те, що місцеві євреї вважали Єрусалим своїм релігійним центром», - заявив археолог Аді Ерліх.

Синагога, виявлена під час нового дослідження, була квадратної форми і побудована з базальту та вапняку. Вона складалася з головного залу та двох інших кімнат. Головний зал був облицьований білою штукатуркою, вздовж стін розміщувалися кам'яні лави, також покриті штукатуркою. В одній із менших кімнат розташовувалась кам'яна полиця, яка, як вважають учені, могла використовуватись для зберігання сувоїв Тори.

Вчені відзначають, що ця синагога була неподалік житлової вулиці. Будівлю, знайдену в 2009 році, оточував промисловий район. За словами дослідників, це свідчить про те, що синагоги були частиною соціальної структури поселення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше археологи заявили про те, що їм вдалося знайти легендарний ковчег Ноя. Припущення про те, що конструкція може знаходитися на вершині гори в Туреччині, з'явилося ще в 1959 році, а тепер дослідники знайшли підтвердження того, що в цьому регіоні знаходиться стародавній ковчег.