UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи виявили поховання дівчинки з головою зяблика в роті

Раніше про такі ритуали вченим відомо не було.

Археологи знайшли в польській печері незвичайне поховання дитини. Як повідомляє Heritage daily, дівчинка була похована з головою зяблика в роті, а поруч лежала голова ще одного птаха.

Відзначається, що поховання знайшли ще кілька десятиліть тому на Краківсько-Ченстоховській височині в Польщі. Тоді вчені виявили поховання дівчинки у віці 10-12 років, яке знаходилося в одній з двох печер. Незвичайним було те, що в рот дівчинки помістили голову зяблика, а ще одну - залишили поруч з останками.

Відтоді вчені проводили дослідження. Генетичний аналіз дозволив визначити, що дівчинка не була слов'янкою. Швидше за все, вона прибула в регіон разом з фінськими військами, які підтримали вторгнення шведського короля Карла Густава до Польщі на початку XVII століття. В ті часи війська дислокувалися в Ойцувському замку, який розташовувався недалеко від печери.

За словами дослідників, незважаючи на загальні уявлення, в ті часи до Польщі увійшли не тільки регулярні війська. Разом з ними прибула і велика кількість жінок і дітей.

Вчені спробували знайти схожі поховальні ритуали в Скандинавії, але знайти прямих аналогій їм не вдалося. У деяких регіонах Фінляндії кілька століть тому християнство було ще не вкорінене, тому 6ули поширені язичницькі ритуали. Дослідники вважають, що птахи символізували шлях душі після смерті. Але вони також відзначають, що про існування на північному сході Скандинавії ритуалів, пов'язаних з використанням пташиних голів, невідомо.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Археологи знайшли невідому частину Великої Китайської стіни

Раніше вчені заявили про те, що звичайний на перший погляд глиняний глечик насправді був частиною стародавнього ритуалу, покликаного паралізувати і погубити 55 осіб. Глечик віком 2300 років було знайдено в Афінах, він був наповнений кістками курчати.