UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи виявили гробницю дочки чиновника Стародавнього Єгипту

Вона була багато прикрашена і розписана ієрогліфами.

Археологи знайшли гробницю дочки єгипетського чиновника

Археологи знайшли гробницю дочки єгипетського чиновника

Археологи з Університету Сохаг і Вільного університету Берліна виявили дві багато прикрашені дерев'яні труни в поховальній камері поряд з гробницею Джефаїхапі в Асьюті в Єгипті, повідомляє Heritage Daily.

Джефаїхапі був чиновником під час правління фараона Сенусерта I з 12-ї династії. Він обіймав посаду номарха або губернатора провінції. Тому після смерті він удостоївся грандіозного висіченого у скелі поховального комплексу. У літературі його ім'я зустрічається у багатьох інших варіантах, таких як Хепзефа, Хапіджефа, Хапджефай та Джефаїхап.

Читайте також: Місце фінальної битви Наполеона шокувало археологів: що вони знайшли

Вчені провели розкопки біля його гробниці і виявили поховальну камеру, де зберігалися останки його дочки, Еді.

Камера розташована на глибині 15 метрів і містить дві багато прикрашені труни, на які були нанесені написи з похоронних текстів, що описують подорож у потойбічне життя. Менша з двох трун була довжиною 2,3 метра і була поміщена у більшу труну довжиною 2,6 метра.

У міністерстві туризму та старожитностей Єгипту розповіли, що гробниця Еді була розграбована, її тіло вилучено з труни, а канупи (посудини, в яких зберігалися органи покійних – ред.) – розбиті. Археологам вдалося виявити череп і деякі рештки скелета Еді, а також одну з кришок труни та дерев'яні статуї.

«Попередні дослідження показують, що Еді померла, не доживши до 40 років, і страждала на вроджений дефект стопи», — сказав Мохамед Ісмаїл, генеральний секретар Верховної ради з давніх-давен.

Раніше археологи виявили в Єгипті останки військових казарм віком 3200 років, в яких збереглося багато давніх артефактів. Один із них – меч із ієрогліфами, які позначали ім'я Рамсеса II.