UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи в Польщі випадково знайшли кинджал вікінгів VIII століття нашої ери

Зброя збереглася практично в ідеальному стані.

Команда археологів в Польщі випадково знайшла стародавній меч, який, швидше за все, належав вікінгам, повідомляє Arkeonews.

Вони проводили розкопки в ландшафтному парку Вдецький в Куявсько-Поморському воєводстві Польщі. Дослідники шукали одне із забутих місць бою під час польсько-поморської битви 1091 року нашої ери, коли польський герцог Владислав I Герман намагався завоювати територію Померанії.

За словами доктора Петра Пранк з Університету Миколи Коперника знайдений клинок є виключно незвичайним норвезьким лангсаксом VIII століття нашої ери. Довжина всієї зброї близько 90 сантиметрів, а більшу частину - 80 сантиметрів становить лезо.

Читайте також: У Казахстані археологи знайшли ніж бронзової доби

Лангсакс - це древній кинджал, у яких довжина леза становить від 50 сантиметрів і більше. У цієї зброї зазвичай довга ручка, як у широких сокир, а край зазвичай прямий або злегка зігнутий до кінчика. Вважається, що ці ножі використовувалися з VIII по X століття.

Візуально предмет зберігся в дуже хорошому стані, проте тільки кінчик клинка трохи зігнутий. Археологи хочуть провести детальне дослідження мікроструктури всіх типів металевих сплавів лангсаксу, які нададуть команді додаткові знання про цей унікальний зразку зброї.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Нагадаємо, що археологи знайшли в Помпеях добре збережений кістяк грецького раба. Припускають, що цей чоловік організовував вистави на грецькій мові в давньоримському місті.