UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи виявили сліди мисливців, які харчувалися білими ведмедями

Полювання було доведене до досконалості, тому про жертви серед мисливців мови не йшло.

Археологічна експедиція Інституту історії матеріальної культури РАН виявила в Арктиці єдині на даний момент свідоцтва існування мисливців, які включали в свій раціон м'ясо білих ведмедів. Стоянка мисливців була знайдена на острові Жохова з групи Новосибірських островів у Північному Льодовитому океані.

За словами керівника експедиції Володимира Пітулько, "особливістю цих мисливців, які жили близько восьми тисяч років тому, було те, що вони добували ведмедя для вживання в їжу. В інших місцях слідів поїдання білих ведмедів у такій масовій кількості поки не було виявлено".

За словами вчених, полювання відбувалося переважно в зимовий час, коли мисливці добували в барлогах самок, залеглих в сплячку. "Тактика полювання на білого ведмедя говорить про навички полювання на ведмедя бурого, якими володіли їхні предки на минулому місці проживання в лісотундрі і тайзі. Полювання було доведене до досконалості у технічному відношенні, і мови про втрати серед мисливців не йшло", додав Питулько.

Останки, які були знайдені археологами, належали чотирьом чоловікам і жінці.

Читайте також: Археологи виявили імовірну гробницю Сулеймана Пишного

Жоховська стоянка - одна з найпівнічіших археологічних пам'яток світу. Вчені вважають її найдавнішим слідом перебування людини у високих широтах, що свідчить про освоєння цих територій близько восьми тисяч років тому. У цей період сучасні Новосибірські острови були частиною суші. На морському узбережжі розташовувався постійний табір, де жили від 25 до 50 осіб. Приблизно третина з них були активними мисливцями, які покидали табір для промислу північного оленя.

Раніше на острові Джерсі в протоці Ла-Манш археологи виявили давні артефакти, які, за їхніми розрахунками, використовувалися мисливцями-збирачами під час останнього льодовикового періоду. Вік знахідок оцінюється приблизно в 14 тисяч років. На думку дослідників, артефакти можуть бути частиною більших виробів.