UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи виявили перші складні татуювання на Землі

Татуювання були виявлені на муміях віком п'ять тисяч років.

Археологи виявили в Британському музеї дві давньоєгипетських мумій, вік яких оцінюється в п'ять тисяч років, шкіра яких була покрита зображеннями овець, биків та іншими складними татуюваннями. Про свою знахідку дослідники повідомили в Journal of Archaeological Science.

Татуювання сьогодні вважаються одним з найдавніших прикладів образотворчого мистецтва, створеного людиною. Як сьогодні припускають вчені, спираючись на давньоєгипетські мумії і сліди пігментів в могильниках неандертальців і кроманьйонців, люди навчилися наносити постійні татуювання на своє тіло ще до зародження цивілізації, і з тих пір це мистецтво стало невід'ємною частиною світської і релігійної культури багатьох народів світу. Перші складні татуювання були виявлені на мумії знатної жінки, жриці богині Хатор, яка жила в часи Рамзеса I і його спадкоємців, близько трьох тисяч років тому.

Тепер же дослідники відсунули час появи складних татуювань на дві тисячі років назад, вивчивши мумії з використанням комп'ютерної томографії та інфрачервоних камер. Розглядаючи праві руки чоловіка і жінки, вчені несподівано виявили, що вони були покриті малюнками биків, овець, а також складними геометричними візерунками. Подібне відкриття здивувало археологів відразу з кількох причин, в тому числі й тому, що це зробило цих єгиптян, нарівні зі знаменитим альпійським "льодовим людиною" Отци, найдавнішими носіями татуювань на Землі.

До того ж, раніше археологи знаходили татуювання тільки на тілах давньоєгипетських жінок, що змушувало багатьох з них вважати, що вони мали еротичний характер або служили своєрідними оберегами, що підвищували фертильність їхніх власниць. Наявність малюнків на руках і чоловіка, і жінка говорить про зворотне - татуювання могли грати найрізноманітніші ролі в житті їхніх носіїв.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили найдавнішу казку.На думку дослідників, найстаріша казка у світі бере свій початок ще в Бронзовій добі, і зараз їй близько шести тисяч років.