UA / RU
Підтримати ZN.ua

Апарат InSight успішно засипав ударний зонд піском

Дія дозволила посилити зчеплення ковша з оточуючим грунтом.

Автоматична станція InSight успішно засипала ударний зонд інструменту HP3 піском за допомогою ковша, встановленого на її роботизованій руці. Це дозволило збільшити силу зчеплення ковша з грунтом і має допомогти йому заглибитися, повідомляє N+1.

У червні HP3 провалив випробування самостійної роботи без участі ковша, не зумівши просунутися далі в грунт. Дослідники за допомогою роботизованої руки зробили знімки свердловини і з'ясували, що зонд рясно засипаний піском. Над поверхнею залишилися тільки задня кришка і частина корпусу зонда довжиною кілька сантиметрів.

Після аналізу цих знімків команда місії прийняла рішення використати ківш на роботизованій руці, щоб зішкребти пісок з країв свердловини і ще більше збільшити силу зчеплення зонда з грунтом.

Нові знімки, отримані на початку серпня, показали, що InSight впорався з роллю марсіанського екскаватора, зробивши в грунті невелику траншею довжиною 12 сантиметрів і засипавши зонд. Дані, одержувані датчиками, також говорять про те, що покращився як тепловий, так і механічний контакт зонда з грунтом. Тепер перед станцією стоїть завдання знову помістити роботизовану руку над зондом і натиснути на його задню кришку під кутом від 20 до 30 градусів по відношенню до поверхні, що, як сподіваються фахівці, допоможе інструменту ще глибше піти в грунт.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал  з новинами технологій і культури.

InSight здійснив посадку на Марс 26 листопада. Місія апарату розрахована на два роки, цей час він буде збирати дані про внутрішню будову і склад Марса. Це дозволить дослідникам отримати додаткові відомості про те, як були сформовані кам'янисті космічні тіла в Сонячній системі.