UA / RU
Підтримати ZN.ua

Апарат InSight очистив сонячну панель і зафіксував три потужних марсотруси

Це найпотужніші марсотруси, зафіксовані на даний момент.

Апарат NASA InSight очистив одну зі своїх сонячних панелей від пилу достатнього для роботи сейсмографа. В результаті йому вдалося зафіксувати три найпотужніших марсотруси з усіх, які він спостерігав на Червоній планеті, повідомляє NASA.

Відзначається, що 18 вересня апарат відзначило свій 1000 марсіанський день (сол) роботи. Тоді ж він зафіксував один з найпотужніших марсотрусів магнітудою 4,2. Він тривав приблизно 1,5 години.

Це вже третій потужний марсотрус, зафіксований за місяць. 25 серпня сейсмограф зафіксував два марсотруси магнітудою 4,2 і 4,1.

Місія InSight вивчає сейсмічні хвилі, які повинні більше розповісти про внутрішню будову Марса. Хвилі змінюються по ходу руху через кору планети, її мантію і ядро. Вивчаючи їх, дослідники намагаються зрозуміти, яким чином відбувається формування кам'янистих планет, таких як Марс і Земля.

На початку цього року InSight довелося відключити деякі свої інструменти, оскільки Марс віддалявся від Сонця, а отже, апарату потрібно було витрачати більше енергії на обігрів. На його сонячних панелях накопичився пил, що також знизило рівень енергії. Тому марсотруси могли б і не зафіксувати, якби команда місії не вжила додаткових заходів, щоб включити сейсмограф.

Вчені використовували роботизовану руку InSight, щоб розсипати пісок біля однієї з сонячних панелей. Вони сподівалися на те, що коли вітер почне дути сильніше, гранули піску зможуть змести пил. План спрацював і після декількох подібних спроб очищення рівні енергії апарату залишалися стабільними.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: У марсіанського вертольота почалися складнощі з польотами через зміну пір року

InSight здійснив посадку на Марс 26 листопада 2018 року. Вчені очікували, що зонд зможе повністю розгорнути стрічку за 40 днів, після чого почне отримувати інформацію про теплові властивості оточуючого грунту.

Передбачалося, що апарат пробурить марсіанський грунт, але після двох років невдалих спроб NASA вирішило відмовитися від цього.