UA / RU
Підтримати ZN.ua

Апарат ESA зробив знімок «Великого каньйону» Марса

До об'єктиву зонда потрапили Долини Марінера.

Апарат Mars Express зробив знімки двох розломів у корі Марса, що входять до складу Долин Марінера. Цю систему ще називають Великим каньйоном Червоної планети, хоча в цьому є невелика неточність, повідомляє Європейське космічне агентство.

Читайте також: Нельотна погода на Марсі: вертоліт NASA призупиняє дослідження

Довжина каньйону становить 4000 кілометрів, ширина – 200 кілометрів, а глибина – до семи кілометрів. Це майже в 10 разів довше, 20 разів ширше та п'ять разів глибше, ніж американський Великий каньйон. Долини Марінера – найбільша система каньйонів у Сонячній системі. Якби вона була на Землі, то розтягнулася б від півночі Норвегії до кінчика Сицилії.

Існує ще одна різниця між цими двома структурами. Великий каньйон утворився внаслідок течії річки Колорадо. Долини Марінера є наслідком руху тектонічних плит.

На нові знімки потрапили дві ущелини, що належать до західної частини Долин Марінера. На півдні знаходиться ущелина Іус завдовжки 840 км, а на півночі - ущелина Титоніум завдовжки 805 км. На вершині цієї ущелини можна побачити ділянку з темним піском. Вважається, що він міг надходити з довколишнього вулканічного регіону Фарсіс.

ESA/DLR/FU Berlin

Раніше марсохід Perseverance виявив на Марсі загадкові нитки, які вибиваються з навколишнього ландшафту. Представники NASA заявили, що це, швидше за все, сміття, що залишилося від минулих місій, але точно сказати, що це за об'єкти, поки що не можна.