UA / RU
Підтримати ZN.ua

Апарат DART передав на Землю перші знімки

Фотографії продемонстрували, що апарат успішно розгорнув свої інструменти.

Апарат NASA DART (Double Asteroid Redirection Test), який має врізатись у супутник астероїда, передав на Землю перші знімки. Як повідомляє ScienceAlert, раніше цього місяця апарат відкрив дверцята, які закривали камеру DRACO, що дозволило їй зробити перші знімки.

Зазначається, що перший знімок був зроблений 7 грудня, а другий - 10. DRACO (short for Didymos Reconnaissance and Asteroid Camera for Optical navigation) - це камера з високою роздільною здатністю, на створення якої дослідників надихнули камери апарату New Horizons. Камера повинна буде зробити знімки астероїда Дідім та його супутника Діморф. Крім того, вона використовуватиметься автономною системою апарату під час руху до його мети.

Читайте також: Зразки астероїда Рюгу містять найдавніший матеріал, який коли-небудь досліджувався вченими

На перші зображення потрапили десятки зірок, які знаходяться недалеко від сузір'я Персея, Овна та Тельця. Фахівці місії використовували зображення для перевірки орієнтації камери, а також вимірювання того, як вона розташована відносно DART.

На знімок 10 грудня потрапив кластер Месьє 38, також відомий як скупчення Морська зірка. Він розташований на відстані 4200 світлових років від Землі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Знімок, зроблений 10 грудня, фото NASA/Johns Hopkins APL

Нагадаємо, запуск місії DART відбувся 24 листопада, його здійснили за допомогою ракети-носія Falcon 9. У вересні 2022 року DART має врізатись у Діморф – супутник астероїда Дідім. Це буде перша демонстрація розробленої агенством стратегії захисту Землі від астероїдів.

Апарат вріжеться в супутник астероїда, щоб змінити траєкторію руху. Очікується, що удар змінить швидкість обертання Діморфа навколо Дідіма лише на 1%. Це, своєю чергою, змінить орбітальний період об'єкта на кілька хвилин, що можна побачити за допомогою наземних телескопів.

Зіткнення стане першою спробою людства змінити динаміку небесних тіл у Сонячній системі.

Подвійну систему відкрили ще 1996 року. Вона складається з двох небесних тіл: Дідіма діаметром близько 780 метрів, та Діморфа, діаметр якого оцінюється у 160 метрів. У вересні 2022 року система підійде відносно близько до Землі та перебуватиме на відстані 11 мільйонів кілометрів від неї.