UA / RU
Підтримати ZN.ua

Антитіла до коронавірусу знайшли у тих, хто ніколи їм не заражався

Антитіла сформувалися при зараженні близькородинними вірусами.

Медики з Великої Британії заявили про те, що у невеликого числа людей може бути імунітет до SARS-CoV-2, навіть без попереднього контакту з ним. Антитіла, які сформувалися після зараження близькородинними вірусами, що викликають звичайну сезонну застуду, здатні зв'язати і новий коронавірус, полегшуючи перебіг хвороби, повідомляє Naked science.

Вчені вивчили зразки крові, які були зібрані у дітей до 16 років і дорослих до початку пандемії, а також в перші її місяці за умови, що донор показав негативний результат тестування на COVID-19. Медики порівняли антитіла, які були присутні в їхній крові, з антитілами тих, хто перехворів коронавірусом.

У тих, хто перехворів на COVID-19, виявлялися різні імуноглобуліни, атакуючі S-білок вірусу. Однак і в деяких з тих, хто не контактував з ним, були присутні імуноглобуліни G (IgG), що зв'язують цей білок. З вибірки в 302 дорослих таких знайшлося 16 (5%), а з 48 дітей - у 21 (44%).

IgG - це частина набутого імунітету, який з'являється у людей, які недавно перехворіли інфекціями, які викликають віруси, схожі на SARS-CoV-2. Такі антитіла не настільки ефективні в зв'язуванні його S-білка, як призначені саме для нього, однак можуть істотно впливати на перебіг хвороби та хід розвитку епідемії.

Ймовірно, цим можна пояснити порівняльну легкість, з якою COVID-19 переносять діти. Разом з тим, цей зв'язок ще не доведений, а в деяких випадках присутність крос-реактивних антитіл здатна ускладнити перебіг хвороби.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: В Україні виявили 8 687 нових випадків зараження коронавірусом

Станом на 9 листопада кількість тих, що заразилися коронавірусів в світі перевищило 50 мільйонів чоловік.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, виступаючи на пресконференції 17 вересня, заявив, що ситуація з поширенням коронавірусу вийшла з-під контролю і набуває катастрофічних масштабів.

Вперше спалах коронавірусу у китайському місті Ухань був зафіксований 12 грудня. Вчені повідомили, що джерело захворювання знаходився на місцевому ринку морепродуктів. Першими про випадки захворювання за межами Китаю заявили влади Японії, Таїланду та Південної Кореї.

30 січня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила міжнародну надзвичайну ситуацію через коронавірус, а вже 11 березня - пандемію.