UA / RU
Підтримати ZN.ua

Аномальна спека цього року була б «практично неможлива» без глобального потепління

У районі Середземномор'я температура перевищила 40 градусів за Цельсієм.

Вчені підтвердили зв'язок аномальної спеки зі змінами клімату

Вчені підтвердили зв'язок аномальної спеки зі змінами клімату

Вчені заявили про те, що аномальна спека, яка накрила Європу та інші частини світу в липні цього року, була б практично неможлива без глобального потепління, викликаного діяльністю людини, повідомляє Science Alert.

У Південній Європі та Північній Африці температура повітря значно перевищувала 40 градусів за Цельсієм. Спека забрала життя 20 людей за день у Марокко, викликала лісові пожежі у Греції та на Балканах, а також негативно впливала на спортсменів, які прибули до Франції для участі в Олімпійських іграх.

Читайте також: Рекорд побитий за 24 години: світ пережив ще один найспекотніший день в історії

World Weather Attribution (WWA) – мережа вчених, які першими розробили рецензовані методи оцінки можливої ролі зміни клімату в конкретних екстремальних подіях, заявила, що в цьому випадку ситуація зрозуміла.

"Екстремальні температури, досягнуті в липні, були б практично неможливі, якби люди не нагріли планету, спалюючи викопне паливо", - йдеться у звіті WWA.

У ході аналізу використовувалися дані про середню температуру в регіоні, який включав Марокко, Португалію, Іспанію, Францію, Італію та Грецію. Дослідники прагнули оцінити, наскільки спека в липні була порівнянна з аналогічними періодами до того, як людство почало швидко спалювати вугілля та газ.

Вчені дійшли висновку, що спека в Європі була на 3,3 градуса Цельсія вищою через вплив змін клімату.

«Надзвичайно спекотні місяці липні більше не є рідкісними подіями. У сьогоднішньому кліматі… липні з екстремальною спекою очікується приблизно раз на десятиліття», — заявила Фрідерике Отто, кліматолог із Імперського коледжу Лондона, одна з авторів дослідження.

Вчені вже давно знають про те, що зміни клімату роблять екстремальні погодні явища частішими, а хвилі спеки – затяжнішими. Цього липня температура досягла своїх рекордних значень, чотири найспекотніші дні в історії були зареєстровані у другому місяці літа.

Останні 13 місяців були найспекотнішими в історії спостережень, а температура на планеті на 1,5 градуса Цельсія перевищила показники доіндустріального періоду.

Раніше вчені заявили, що потепління Світового океану призводить до поширення шкідливих квітучих водоростей у полярні регіони планети. Наприклад, у 2022 році Берінгова протока страждала від цвітіння токсичних організмів, які призвели до отруєння молюсків.