UA / RU
Підтримати ZN.ua

Аналіз пилу з комети Чурюмова-Герасименко допоміг вченим розкрити таємниці народження Землі

Вчені дослідили частки пилу, які були зібрані зондом "Розетта".

Команда місії "Розетта" опублікувала перші результати аналізу частинок пилу, які були спіймані зондом під час обльоту комети Чурюмова-Герасименко. Пил допоміг вченим зрозуміти, як формувалися "зародки" Землі та інших планет. Висновки вчених були опубліковані в журналі Nature.

За словами вчених, "Розетта" стежила за пилом з комети фактично з моменту свого прибуття до неї у серпні 2014 року. Зонд зібрав достатню кількість пилу для того, щоб дослідники змогли проаналізувати те, наскільки різноманітним був його склад в перші дні життя Сонячної системи, коли комети Чурюмова-Герасименко була утворена.

В результаті було встановлено, що пил в надрах комети був вкрай різноманітним за своїми властивостями, масою та розмірами. Дослідники выяваили як невеликі і щільні зерна матерії еліпсоїдної форми, так і досить великі і пухкі конгломерати розмірами в декілька мікрометрів, що виникли в результаті злиття декількох часток пилу, а також частки середніх розмірів.

Як заявляють учені, склад пилу можна порівняти зі своєрідним матрьошкою з поступово зростаючих за своїми розмірами частинок, що підтверджує одну з найпопулярніших на сьогодні теорій про те, що "космічна галька" і більші фрагменти порід формувалися в результаті послідовного зчеплення і злиття зерен пилу один з одним під дією електростатичних сил.

Раніше повідомлялося про те, що зонд Philae знайшов на поверхні комети 67Р (Чурюмова-Герасименко) 16 органічних сполук, насичених вуглецем і азотом, в тому числі 4 сполуки, які раніше не було виявлено на кометах. На думку вчених, наявність таких складних молекул в кометі, яка утворилася в період зародження Сонячної системи, свідчить про те, що хімічні процеси могли зіграти основну роль у сприянні формуванню умов для виникнення життя.