UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американець випадково знайшов рештки "кузена" Лохнеського чудовиська

Морський ящір жив на місці сучасної Північної Америки близько 70 мільйонів років тому.

Американський мисливець випадково виявив у горах штату Монтана останки незвичайного морського ящера, який мешкав у морях на місці сучасної Північної Америки близько 70 мільйонів років тому. Про знахідку повідомляється в Journal of Vertebrate Paleontology.

Як відзначають дослідники, на те, щоб витягти з землі рештки тварини, знадобилося три дні. Після чого виявилося, що знайдена істота жила не на суші, а у воді і є новим видом еласмозаврів – довгошиїх морських рептилій, що населяли моря Землі за часів крейдяного періоду. Незважаючи на свою приналежність до еласмозаврів, шия у знахідки була короткою – її довжина становила всього два з лишком метри.

Невелика кількість хребців у цієї рептилії, що отримала ім'я Nakonanectes bradti, здивувала вчених, оскільки вона вказує на те, що в морях крейдяного періоду існували еласмозаври як з короткою, так і довгою шиєю. Це суперечить уявленням про їхню еволюцію, оскільки вчені вважали, що предки цих прототипів Лохнеського чудовиська мали коротку шию, яка поступово збільшувалася в довжині у міру пристосування еласмозаврів і їхніх родичів з числа плезиозаврів до їхнього середовища проживання.

За словами дослідників, відкриття свідчить про те, що еласмозаври могли займати різні екологічні ніші, що свідчить про їхнє процвітання незадовго до завершення ери динозаврів, і що їхня еволюція могла проходити різними шляхами під дією кардинально різних умов середовища існування, в яких жили їхні предки.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили рештки унікального арктичного динозавра, який отримав назву Ugrunaaluk kuukpikensis, що означає "стародавня тварина річки Колвілл". У довжину даний динозавр досягав близько 7,5 м. У часи Ugrunaaluk kuukpikensis Арктика була вкрита хвойними лісами, а середньорічна температура була +7 градусів за Цельсієм.