UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американці створили "розумні гвинтівки", які самі розпізнають ціль

Всередині гвинтівки знаходиться мініатюрний комп'ютер, який аналізує ціль за 16-ти параметрами. Також у новинці є можливість запису відео з прицілу на смартфон.

Армія США тестує нову технологію "розумних багнетів", яка дозволить поліпшити точність стрільби, кажуть розробники новинок. Зараз в Армії США на тестуванні знаходяться шість гвинтівок Tracking Point, яким необхідно пройти багато різних випробувань, перш ніж виробник отримає контракт.

Родзинка автоматичної гвинтівки полягає в її "розумному" прицілі, який здатний розпізнавати об'єкти в об'єктиві, маркувати їх, і допомагати точно навести приціл. У тому випадку, якщо стрілець вірно навів дуло гвинтівки, то в прицілі захоплена мета позначається відповідним чином. У налаштуваннях гвинтівки можна вказати, що зброя просто не буде стріляти, якщо ціль наведено невірно або не захоплено зовсім.

Розробники кажуть, що вони частково запозичили ідею у виробників авіаційних ракетних систем, які також можуть самонаводитися на ціль.

За словами творців зброї, всередині прицілу знаходиться мініатюрний комп'ютер під управлінням Linux, який при захопленні цілі аналізує 16 параметрів, таких як температура, напрямок і сила вітру, а також інші. Також розробники кажуть, що в розробці їхній продукт не дуже дорогий і масове виробництво подібних армійських гвинтівок може бути налагоджено без суттєвих витрат. "Технологія потенційно може перетворити будь-якого солдата на снайпера. Сама по собі вона не є революцією, тут використовують невидимі лазерні мітки, які в минулому використовували в ракетних комплексах", - говорять у компанії.

При цьому розробники наголошують, що гарантувати 100%-ве потрапляння у ціль гвинтівка все одно не може, бо під час стрільби виникають різні непередбачені обставини, які можуть знизити точність потрапляння. У компанії TrackingPoint, розробника гвинтівки, кажуть, що зброя здатна вести стрільбу на відстані до 1,1 км.

З інших цікавих особливостей продукту можна виділити можливість запису відео з прицілу на смартфон або планшет, що дозволяє точно відстежувати дії стрільця.

Цивільні версії гвинтівки коштуватимуть від 10 до 27 тисяч доларів залежно від опцій.

Зазначимо, що кілька тижнів тому стало відомо про те, що американське військове агентство DARPA розробляє власний снайперський приціл One Shot XG, де також використовують лазерне проміння, невидиме в оптичному спектрі. Втім, One Shot поки перебуває на стадії проектування і ще далекий від практичного впровадження. !zn

Читайте також:

Український аукціон через нестабільність у країні "прикрив" торгівлю антикварною зброєю

Для солдатів США розробили тренажер, що імітує простір бою з 360-градусною картинкою