UA / RU
Підтримати ZN.ua

Албанія використає ChatGPT, щоб прискорити вступ до ЄС

Чат-бот використають для перекладу законодавчих актів та положень.

Албанія використає ChatGPT для того, щоб перекласти албанською мовою тисячі сторінок законодавчих актів та положень ЄС, а потім інтегрувати їх до існуючих юридичних структур. Відповідну угоду було укладено між урядом країни та технічним директором OpenAI Мірою Мураті, яка народилася в Албанії, повідомляє Euractiv.

Чат-бот використовуватимуть також для детального аналізу того, які зміни необхідно внести до місцевого законодавства, щоб узгодити його з нормами ЄС. Він також проаналізує вплив усіх змін. Зазвичай для цього потрібна участь груп експертів.

Читайте також: На першому місці ChatGPT: «Вікіпедія» назвала найпопулярніші статті року

За словами прем'єр-міністра Албанії Еді Рами, використання ChatGPT дозволить «усунути армію перекладачів та батальйон юристів, що коштувало б мільйони євро», а також прискорить процес.

Рама також зізнався, що спочатку Мураті сприйняла його пропозицію про використання чат-бота як жарт, але згодом погодилася з пропозицією.

Албанія набула статусу країни-кандидата на вступ до ЄС у 2014 році. Разом з тим, вона застрягла в переговорному процесі через те, що її рух синхронізувався із Північною Македонією.

Нещодавно Греція пригрозила блокувати наступні етапи переговорів Албанії через ув'язнення етнічного грека Фредді Белері, якого запідозрили у купівлі голосів перед місцевими виборами, що відбувалися у 2023 році.

Нагадаємо, країни ЄС домовилися про спільне регулювання штучного інтелекту. Регулювання стосуватиметься ChatGPT та подібних систем.