UA / RU
Підтримати ZN.ua

Збірна України U-16 зупинилася за крок від плей-офф юнацького Євробаскету у Києві

Українська юнацька збірна не зуміла обіграти у вирішальному матчі Францію і залишилася за бортом топ-8 турніру.

Юнацька збірна України з баскетболу (вік гравців до 16 років) поступилася Франції 59:61 і не зуміла пробитися у чвертьфінал чемпіонату Європи, який в ці дні проходить у Києві.

Українцям для потрапляння у плей-офф необхідно було перемагати суперника, однак підопічні Віталія Усенка у вирішальний момент не зуміли прийняти важливе рішення і не наздогнали суперника.

Тепер "синьо-жовті" зустрінуться зі Швецією у рамках турніру за 9-16 місця. У цьому матчі українці можуть забезпечити собі продовження "путівки" на наступний Євробаскет. Відзначимо, що поєдинок відбудеться 16 серпня о 18:45.

У чвертьфіналі турніру зустрінуться: Греція - Франція, Туреччина - Італія, Хорватія - Іспанія, Сербія - Німеччина.

Як повідомляє "Планета Баскетбол", все чверті матчу пройшли за схожим сценарієм: спочатку французи заробляли собі 5-8 очків переваги, а потім українці після поправок від тренерського штабу поверталися у гру. На жаль, але ні вийти вперед, ні провести на гарному рівні більший проміжок часу, ніж 2-3 хвилини, їм не вдавалося.

Основна небезпека з боку збірної Франції виходила від вельми атлетичного дуету афрофранцузів - Стефана Гомбо і Аміна Нуа. Ці хлопці, незважаючи на вік, вже вміють користуватися своїми фізичними перевагами, і продемонстрували не тільки хороший напад, а й захист, не даючи набирати очки суперникам з-під кільця.

Втім, і нашим було чим відповісти. Звичайно ж, у першу чергу мова про Святослава Михайлюка. Наші побоювання виявилися марними, і зірка з Черкас був справжнім лідером, коли потрібно віддавати паси, а в найважчі моменти забивав Михайлюк (найчастіше з неймовірних положень). Також з кращого боку себе проявили Кирило Марченко і Ростислав Лунський.

Як би там не було, неймовірними зусиллями нашим все ж вдалося перехопити ініціативу ближче до кінця матчу. Коли до закінчення четвертого періоду залишалося три хвилини, українці відзахищалися, а потім з дальньої дистанції точно вистрілив Кирило Марченко. В обороні після показової гри всієї команди він же поставив блок супернику при виконанні триочкового - 58:56.

Свою останню атаку триколірні проводили при перевазі у два бали, але в підсумку не поцілили - підбір за українцями, м'яч залишився у грі за 11 секунд до кінця. Схоже, що цей момент деякою мірою зіграв злий жарт з підопічними Віталія Усенка. Вони ніби чекали тайм-ауту і вказівок від тренера. В результаті, у метушні Зотов не зміг організувати атаку і обрати варіант - швидкі два очки, або розіграш до вірного триочкового.

Вийшло ні те, ні се: Марченко виконував непідготовлений дальній кидок за високою траєкторією, який навіть не долетів до дужки, а лише погладив сітку. Центральна трибуна вибухнула оваціями, прийнявши "ейр-болл" (кидок, після якого м'яч не торкається кільця або щита) за точне потрапляння. Кидок збентежив і суддів статистики, які приписали українцям три очки і перемогу. І навіть самі баскетболісти не відразу зрозуміли, що матч закінчився. Однак українці програли.

Франція - Україна- 61:59 (17:16, 19:15, 12:11, 13:17)

Франція: Гомбольд (17 + 12 підбирань + 4 перехоплення + 3 блок-шота + 6 втрат), Лубакі (16 + 5 підбирань), Лебеф (9), Она Ембо (8), Ноа (6 + 13 підбирань + 3 блок-шоти + 5 втрат), Шам (5), Корталь, Чуфф, Дені, Блесс.

Україна: Михайлюк (24 + 3 перехоплення + 8 втрат), Марченко (11), Лунський (9), Березкін (5 + 6 підбирань), Мусієнко (5), Павлов (2), Хітів (2), Ткаченко (1), Зотов (6 підбирань + 7 передач), Стародуб, Потапенко.

14 серпня 2013. Київ. Палац спорту. 1050 глядачів.

Зазначимо, що за лідером української збірної вже стартувало справжнє полювання. Європейські скаути вже шукають контакти з гравцем "Черкаських Мавп", особливо намагаються селекціонери з Литви. Втім, подібна інформація деколи може тільки нашкодити молодим спортсменам, проте, як би там не було, можна вже говорити про появу нової "зірочки" на баскетбольному небосхилі України. !zn

Читайте також:

Україна вдало стартувала на домашньому Євробаскеті U-16

Перед дебютом у Євролізі "Будівельник" посилиться американцем з НБА

Американський баскетболіст Джетер приєднався до збірної України

Найкращий український баскетболіст 90-х відновив кар'єру заради виступу в Євролізі