UA / RU
Підтримати ZN.ua

З нового сезону баскетбольний чемпіонат України стане реальним конкурентом російського

Українська Суперліга може стати відкритою першістю команд з кількох європейських країн - Литви, Латвії, Польщі, Чехії і Словаччини. Це буде серйозним ударом по російській Єдиній Лізі ВТБ.

Починаючи з наступного сезону, Суперліга збільшиться до 16 команд і стане відкритим змаганням, почавши приймати у свій чемпіонат іноземні клуби.

Планується, що відразу кілька команд з Литви, Чехії та Польщі поповнять українську Суперлігу, в якій на сьогоднішній день виступає 14 клубів.

Про це повідомляє портал iSport.ua, посилаючись на джерела у Федерації баскетболу України.

"Криза в українському баскетболі призвела до того, що відразу кілька клубів чемпіонату в наступному сезоні можуть припинити своє існування. Тому на найближчій раді Суперліги буде розглянуто питання про приєднання до нашої ліги 3-5 іноземних команд, що мають відповідне фінансування та інфраструктуру", - розповіло джерело.

Наразі відомо, що в українській Суперлізі планує виступати "Жальгіріс", який, як відомо, фінансується Приватбанком, і зі скандалом залишив Єдину Лігу ВТБ, яка по суті є відкритою першістю Росії, минулого літа. Особливо литовці загорілися ідеєю виступів в українській лізі після успішних приїздів до Каунаса київського "Будівельника", якому довелося грати матчі Єврокубка на нейтральному полі.

ТАКОЖ: Тисячі литовців провели акцію "Разом за Україну" на баскетбольному матчі

Також ведуть переговори з литовськими "Нептунасом" і "Пренаєм". У той же час, "Летувос Рітас", який прорвався до плей-офф ліги ВТБ, поки не дав остаточної відповіді - джерела кажуть, що менеджмент "червоно-чорних" не горить бажанням грати в одній лізі з "Жальгірісом".

Українці розглядають польські "Туров" і "Стелмет", а також чеський "Німбурк" - ці клуби хочуть покинути лігу ВТБ після закінчення сезону. Є взаємний інтерес і стосовно лідера чемпіонату Словаччини, братиславського Інтера. А ось білоруський "Цмокі-Мінськ" навідріз відмовився виходити з відкритого чемпіонату Росії.

"Суперліга може стати гарною і здоровою альтернативою Єдиній лізі ВТБ. Очевидно, що російський проект себе вичерпав. Ніхто не хоче грати у лізі, де чемпіон відомий ще до початку плей-офф. Цим треба користуватися", - вважають у ФБУ.

Важливо, що свою згоду підтримати фінансово відкритий український чемпіонат вже дав Ігор Коломойський. За інформацією, призовий фонд Суперліги складе близько двох мільйонів доларів. !zn

Читайте також:

Команди Суперліги масово покидають іноземні баскетболісти

Кримські баскетболісти розпочали процес вступу в російську федерацію

На історичному ЧС з баскетболу Україна зіграє з легендарними американцями