UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські шахісти закликали не повертати Росію та Білорусь на змагання

Українські гросмейстери підписали листа.

Українські шахісти закликали Генеральну асамблею ФІДЕ не розглядати питання щодо повернення представників Росії та Білорусі на змагання.

Гросмейстери надіслали офіційного листа своїм колегам. Воно було опубліковано у соцмережах Федерації шахів України.

"Як вам відомо, Генеральна асамблея розгляне можливість зняття санкцій проти російської та білоруської шахових федерацій. Ми вважаємо, що обговорювати це питання не лише передчасно, а й глибоко аморально, враховуючи нинішні обставини, які стосуються нашої батьківщини та міжнародної спільноти загалом.

Будь ласка, натисніть на ваші національні федерації, щоб ця тема навіть не була включена до порядку денного для обговорення. Підтримайте шахову спільноту України та постраждалих від конфлікту. Давайте колективно відстоювати цінності світу, цілісності та поваги у нашій шаховій спільноті.

Разом ми зможемо відстоювати те, що правильно. Шахова спільнота завжди була маяком єдності та сили, і зараз саме час продемонструвати цю солідарність. Ми віримо, що ви приєднаєтеся до нас у нашому зверненні та допоможете захистити принципи, які нам дорогі. Дякую за розуміння та підтримку", – сказано у листі.

Свої підписи під зверненням поставили Олександр Бєлявський, Наталія Букса, Євгенія Долуханова, Інна Гапоненко, Василя Іванчук, Антон Коробов, Руслан Пономарьов та інші шахісти.

Генеральна асамблея ФІДЕ пройде 21-22 вересня у Будапешті.

Варто зазначити, що раніше Комісія з етики ФІДЕ ухвалила рішення скасувати припинення членства РФ і замінила цю санкцію штрафом. Також було скасовано догану російському президенту ФІДЕ Аркадію Дворковичу.

Дворкович очолює ФІДЕ з жовтня 2018 року. До цього він був заступником голови уряду Росії.

Читайте також: 110 українських шахістів змінили громадянство від початку повномасштабного вторгнення РФ

Раніше повідомлялося про те, що Україна обіграла найкращу команду світу на шаховій Олімпіаді-2024.