UA / RU
Підтримати ZN.ua

Спортивні підсумки-2020: перенесення літньої Олімпіади та Євро-2020, провал Ломаченка і смерть Марадони

Спорту довелося пережити важку боротьбу з COVID-19.

Цей рік через коронавіруса приніс людству нові і несподівані випробування, які природним чином зачепили і спорт.

Більшість змагань були перенесені або скасовані, а коли турніри поновлювалися, то проходили без уболівальників на трибунах. Але навіть в таких важких умовах 2020йй рік зміг запам'ятатися великою кількістю яскравих подій.

Перенесення літньої Олімпіади-2020 в Токіо і чемпіонату Європи з футболу

Головними подіями року повинні були стати Олімпійські ігри і Євро-2020 з футболу. Українські спортсмени могли поборотися за медалі в Токіо, а також вдало виступити на футбольних полях Європи, але пандемія внесла свої корективи, а великі турніри були перенесені на наступний рік. XXXII літні Олімпійські ігри в столиці Японії були заплановані в цьому році на 24 липня - 9 серпня.

До весни стало ясно, що вірус став світовою проблемою і не відступить найближчим часом, тому 24 березня МОК офіційно переніс Олімпіаду-2020 на наступний рік. Олімпіада в Токіо пройде з 23 липня по 8 серпня 2021 року.

olympic.org.jpg (44 KB)
olympic.org
Євро-2020 повинен був пройти в період з 12 червня по 12 липня нинішнього року відразу в 12 країнах - Азербайджан, Англія, Угорщина, Німеччина, Данія, Ірландія, Іспанія, Італія, Нідерланди, Росія, Румунія і Шотландія. Футбольна влада усвідомили масштаб лиха ще раніше, ніж організатори Олімпіади - 17 марта УЄФА прийняв рішення про перенесення чемпіонату Європи з футболу на 2021 рік. Нові дати проведення - з 11 червня по 11 липня.

Збірна України повинна зіграти в групі проти Нідерландів, Австрії та Північної Македонії. Дуже шкода, що вийшло саме так, адже Андрій Шевченко створив одну з найкращих українських збірних за всю історію. Ця команда вміє обігравати навіть грандів світового футболу, чого дуже не вистачало раніше. Менталітет колектив Шевченка навряд чи втратить, а ось вік гравців не стоїть на місці. Деяким футболістам до літа 2021-го буде вже пристойно за 30.

uefa.com.jpg (123 KB)
uefa.com

Це ж стосується і спортсменів, які кілька років цілеспрямовано готувалися до Токіо-2020. Пандемія жорстко вдарила по всьому світу спорту.

Історична перемога України над Іспанією і крах надій в Лізі націй

Підопічні Шевченка в нинішньому сезоні стартували в елітному дивізіоні Ліги націй, де зустрілися з командами Німеччини, Іспанії та Швейцарії. Українська збірна показала гідний результат, набравши шість очок в групі і вперше в історії обігравши імениту команду Іспанії. Наша збірна також зіткнулася з великими кадровими труднощами через коронавірус, поступившись в товариському матчі Франції з рахунком 1:7 і отримавши найбільшої поразки в історії.

Однак уже через кілька днів в Києві на "Олімпійському" українські футболісти завдали поразки іспанцям з рахунком 1:0. Незважаючи на втрату багатьох ключових гравців через травми, дискваліфікації і позитивні тести на COVID-19, збірна України здобула одну з найбільш пам'ятних перемог в історії. Українці мали всі шанси залишитися в елітному дивізіоні Ліги націй, проте в ситуацію втрутився ковід.

збірна з іспанцями uefa.com.jpg (82 KB)
Швейцарська влада заборонила проведення матчу Швейцарія - Україна в Лізі націй, який повинен був відбутися 17 листопада в Люцерні. Причиною стали виявлені випадки коронавірусу в складі української збірної. УЄФА, УАФ і Швейцарська асоціація футболу були готові до проведення зустрічі, однак заборона місцевої влади зробило це неможливим. 25 листопада УЄФА присудив Україні технічну поразку з рахунком 0:3.

Таким чином, збірна України посіла останнє місце в своїй групі Ліги націй і покинула вищий дивізіон турніру. Такий поворот викликав бурю емоцій серед уболівальників і експертів, поховавши величезну роботу команди Шевченка. УАФ відмовилася везти на матч зі Швейцарією абсолютно новий склад команди, що і стало мотивом для УЄФА зарахувати поразку українцям. Попереду розгляд в CAS, але шансів змінити рішення УЄФА вкрай мало.

Успішний виступ "Шахтаря" в єврокубках

До березневого припинення минулого розіграшу Ліги Європи "Шахтар" в 1/16 фіналу пройшов португальську "Бенфіку" і встиг в Німеччині в першому матчі 1/8-ї фіналу обіграти "Вольфбсург" (2: 1). А ось матчу-відповіді довелося чекати майже півроку. Уже в серпні підопічні Каштру розгромили німців в Києві з рахунком 3:0, оформивши путівку до "фіналу восьми" турніру.

Відзначимо, що УЄФА через пандемію коронавірусу вирішив провести догравання єврокубків в форматі "фіналів восьми", де чвертьфінальні та півфінальні матчі складалися з одного поєдинку. Лігу чемпіонів дограли в Португалії, а "Шахтар" з командами Ліги Європи вирушив до Німеччини.

У чвертьфіналі донеччани не залишили жодних шансів швейцарському "Базелю" (4:1), а ось за крок до фіналу були розгромлені італійським "Інетром" (0:5). Таким чином, "Шахтар" в третій раз у своїй історії пробився до півфіналу другого за значимістю футбольного єврокубка.

Уже восени на "Шахтар" очікували нові випробування, коли в групі Ліги чемпіонів чемпіонам України попалися "Реал", "Інтер" і менхенгладбаська "Боруссія".

І перший матч в групі проти "Реала" в Мадриді відразу шокував всіх любителів футболу. Знекровлений коронавірусом "Шахтар" зумів завдати поразки одному з найкращих клубів світу з рахунком 3: . А вже в грудні "Шахтар довів, що перемога в Мадриді не була випадковістю. У Києві донецький клуб знову обіграв команду Зідана, забивши два м'ячі.

фк шд.jpg (110 KB)
Попутно "гірники" двічі зіграли внічию з "Інтером", помстившись міланцям за літній розгром в Лізі Європи і залишивши підопічних Конте за бортом єврокубків. Хто знає, якби "Шахтар" не провалив два матчі з "Боруссією" (0:6 і 0:4), то можливо навесні ми б побачили український клуб не в плей-офф Ліги Європи, а в матчах Ліги чемпіонів.

Прихід Луческу в київське "Динамо". Київ знову в Лізі чемпіонів

Влітку нинішнього року вибухнула справжня інформаційна бомба. Мірча Луческу - новий головний тренер "Динамо". Ось вам і 2020-й рік. Румун, який 12 років тренував донецький "Шахтар" і чого тільки не наговорив на адресу киян, раптом взяв і очолив "Динамо". В шоці були всі - уболівальники, ексгравці і легенди клубів, а особливо ультрас, які виступили різко проти призначення румуна, почавши проводити регулярні акції.

Румунські ЗМІ навіть повідомили про те, що Луческу через відносини фанатів вирішив відмовитися від роботи, однак після розмови з президентом "Динамо" Ігорем Суркісом залишився в Києві.

фк дк.jpg (45 KB)
З початком сезону румун відразу почав давати результат. Луческу обіграв "Шахтар" в Суперкубку, вперше за останні роки вивів "Динамо" у груповий етап Ліги чемпіонів і в плей-офф Ліги Європи, а також закінчив рік на першому місці в турнірній таблиці УПЛ.

У групі ЛЧ динамівцям вдалося обіграти лише "Ференцварош", а ось здивувати в іграх з "Барсою" та "Ювентусом" кияни не змогли, але навіть такий результат - вкрай вдалий старт епохи Луческу в столиці України.

Бокс: поразка Ломаченка, чергова перемога Усика

Бої за участю головних українських зірок боксу також переносилися через коронавірус, але в підсумку все-таки відбулися.

У жовтні Василь Ломаченко рішенням суддів сенсаційно програв Теофімо Лопесу. Василь втратив свої пояси WBA Super, WBC Franchise і WBO, а Лопес став абсолютним чемпіоном світу в легкій вазі. Це було одне з головних подій світового боксу, а в успіху українця мало хто сумнівався.

Лопес перед боєм засипав чемпіона погрозами та образами, що тільки зміцнювало впевненість у майбутній перемозі Василя, який сприймав те, що відбувається зі спокійною посмішкою. Ломаченко виглядав гідно і теоретично міг отримати нічию, але і поразка за очками великого подиву не викликала. Наш боксер був повалений з вершини.

boxingscene.jpg (128 KB)
Boxingscene
Олександр Усик 31 жовтня в Лондоні одноголосним рішенням суддів переміг Дерека Чісору. Цей бій став для Усика другим в королівському боксерському дивізіоні і першим за рік. Уже в наступному році Олександр отримає можливість поборотися за титул чемпіона світу. Це трапиться проти Ентоні Джошуа або кого-то ще. Поки залишається чекати.

Відзначимо, що свої бої в цбому програли відомі українські боксери Віктор Постол і Сергій Дерев'янченко. В кінці серпня Постол в Лас-Вегасі в поєдинку за титули WBC і WBO в першій напівсередній вазі роздільним рішенням суддів програв Раміресу, а Дерев'янченко не скористався своїм третім шансом стати чемпіоном світу в середній вазі, поступившись Джермаллу Чарло.

Також не варто обходити стороною і успіхи інших українських боксерів. Владислав Сіренко і чемпіон WBO International в легкій вазі Денис Беринчик так і залишилися непереможними, дебютував в професіоналах Віктор Вихрист (5 перемог), а Дмитро Митрофанов завоював пояс WBO Oriental.

Ще однією важливою подією в світі боксу стало включення Володимира Кличка до Міжнародної зали боксерської слави. Володимир приєднався до Віталія, який отримав таке покликання двома роками раніше.

Також цей рік ознаменувався і локальними успіхами українських спортсменів, які неможливо обійти стороною.

Чоловіча збірна України пробилася на Євробаскет-2022, в Києві відбувся чемпіонат Європи з художньої гімнастики, а українець Олексій Новіков завоював титул найсильнішої людини планети на змаганнях World Strongest Man в США. 24-річний Новіков став наймолодшим атлетом в світі, який завойовував цей статус. Також українець встановив світовий рекорд в тязі - 537,5 кг.

Яскраво виступали на етапах Діамантової ліги українські легкоатлетки Ярослава Магучіх, Юлія Левченко та Марина Бех-Романчук. Ми чекали їх феєрії на Олімпіаді, але COVID-19 вирішив відкласти великий старт для талановитих дівчат.

Футбол пережив великий удар. Пішов Дієго Марадона

Цей рік забрав у світу багатьох великих людей. Це торкнулося і спорту. Головною втратою для світу спорту стала смерть генія футболу - Дієго Армандо Марадони.

Аргентинець був неоднозначною фігурою за межами поля. Його відносини з наркотиками були секретом, а такий спосіб життя не давав побудувати успішну тренерську кар'єру. Але в цьому і є весь Марадона. Саме таким він був і на футбольному полі - справжнім ураганом, який вводив в жах суперника.

Життя легенди обірвалася 25 листопада. "Золотому хлопчикові" було всього 60 років. На початку листопада Марадона переніс операцію на головному мозку, після якої відновитися так і не зумів.

goal.com.jpg (37 KB)
goal.com
Церемонія прощання тривала цілий день, а до труни прийшли сотні тисяч людей. Люди в Буенос-Айресі і Неаполі, де грав аргентинець, виходили на вулиці і не стримували сліз. Весь футбольний світ найрізноманітнішими способами сумує і висловлював співчуття близьким легенди, а "Наполі" перейменував стадіон в честь Марадони. 2020-й й забрав одного із символів самого популярного виду спорту.

Цей спортивний рік вже практично став історією, а всім уболівальникам залишається сподіватися на те, що вже в 2021-му коронавірус відступить і українські спортсмени порадують нас ще більшою кількістю підкорених вершин.