UA / RU
Підтримати ZN.ua

Понад 200 спортсменів із РФ змінили або планують змінити громадянство

Найбільше росіян, які змінили країну, представляє шахи.

204 спортсмени з Росії змінили громадянство або планують це зробити, починаючи з 2022 року.

Про це повідомило російське видання "Холод".

Абсолютним лідером за цим показником є російська збірна з шахів. З неї вирішив піти вже 141 спортсмен. Далі йдуть фігурне катання та кінний спорт (по 11 атлетів), а по п'ять спортсменів вирішили змінити прапор у художній гімнастиці та тенісі. У футболі та автоспорті громадянство змінили по чотири спортсмени.

25 російських спортсменів вирішили перейти до збірної Ізраїлю, що є рекордом серед усіх країн. До топ-5 за цим показником увійшли Сербія (19 атлетів), Німеччина (13), Франція (12) та Польща (11). Далі йдуть Казахстан (10), Вірменія та Великобританія (по 9), США (7), а також Іспанія та Палестина (по 6). По п'ять спортсменів перейшли під прапори Грузії, Туреччини та Фінляндії, а по чотири виступатимуть за Канаду, Чорногорію, Грецію, Румунію та Австрію.

Видання також відзначило випадки переходів до інших країн та зазначило, що дві людини перейшли до збірної України.

При цьому реальна кількість російських спортсменів, які змінили громадянство, може бути в рази більшою, оскільки більшість із них є молодими та непублічними атлетами.

Нагадаємо, після початку повномасштабного вторгнення в Україну Міжнародний олімпійський комітет усунув представників Росії та Білорусі від усіх видів спорту. У нейтральному статусі продовжили виступати лише тенісисти, а цього року атлетам із двох країн дозволили повернутися до індивідуальних турнірів у нейтральному статусі і лише тим, хто публічно не підтримав війну.

Читайте також: Спортсменки з РФ зі зміненими прізвищами заявилися на Панарабські ігри під прапором Сирії

Раніше повідомлялося про те, що спортсменів із Росії та Білорусі допустили на Азійські ігри для відбору на Олімпіаду-2024.