UA / RU
Підтримати ZN.ua

Олімпіада-2024: все, що потрібно знати про головну спортивну подію чотириріччя

Ігри відбудуться у Франції.

З 26 липня по 11 серпня у Парижі пройде літня Олімпіада-2024.

Де відбуватимуться змагання

Частина турнірів прийматиме локації за межами Парижа. Наприклад, змагання з вітрильного спорту відбудуться у Марселі, а серфінгісти покажуть свою майстерність на Таїті. Футбольні матчі відбуватимуться у Тулузі, Марселі, Ліоні, Ніцці, Нанті та Сент-Етьєні.

Також у Ліллі визначаться призери гандбольного турніру Ігор.

При цьому Париж стане другим після Лондона містом, яке тричі приймало літні Олімпійські ігри.

Програма та учасники

Програма літньої Олімпіади-2024 складається з 32 видів спорту, що охоплюють 306 змагань, серед яких дебютують брейкінг, скелелазіння, скейтбординг та серфінг. Такий крок МОК спрямований на підвищення популярності події серед молоді.

На Олімпійських іграх-2024 у Парижі братимуть участь 10 714 спортсменів. Ця кількість менша, ніж під час попередніх Ігор у Токіо (11 092).

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Також відомо, що на Олімпіаді в Парижі вперше братиме участь однакова кількість чоловіків та жінок.

Загалом спортсмени розіграють 329 комплектів медалей, що на 10 менше, ніж у Японії.

Олімпіада-2024: де в Україні безкоштовно дивитися Ігри в Парижі

Олімпійська емблема та офіційний талісман Олімпіади-2024

Вперше Олімпіада і Паралімпіада матиме єдину емблему, яка поєднує три знакові символи: золоту медаль, полум'я та Маріану – символ революції та народу Франції.

Офіційним талісманом цьогорічних Олімпійських ігор стали фригійські ковпаки, яких назвали "Фригі".

Фригійський ковпак – головний убір древніх фригійців, м'який закруглений ковпак зазвичай червоного кольору зі верхом, що звисає наперед. Він є міжнародним символом свободи.

Також варто відзначити дизайн олімпійських медалей, над якими працював ювелірний будинок Chaumet. Кожну з них прикрасили шестикутним шматком металу з Ейфелевої вежі, очищеного від фарби.

EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Україна на Олімпіаді-2024

Україну в Парижі представлять 140 спортсменів у 26 видах спорту. Це найменша кількість атлетів за всю історію виступів України на літніх Олімпійських іграх.

Доброю новиною є дебют України на футбольному турнірі Олімпіади. Також українці вперше виступлять у брейкінгу та скелелазінні.

Букмекери оцінили шанси футбольної збірної України на Олімпіаді-2024

Серед олімпійських надій однозначно вирізняється Ярослава Магучіх. 22-річна стрибунка у висоту знаходиться на піку форми. Раніше цього місяця у Парижі українка встановила новий світовий рекорд 2,10 метра. Попередня планка 2,09 м, яку підкорила Стефка Костадінова, трималася з 1987 року.

Getty Images

Також можна чекати медалей від Дар'ї Білодід (дзюдо), олімпійського чемпіона з боротьби Жана Беленюка, Еліни Світоліної та інших тенісисток, гімнаста Іллі Ковтуна, фехтувальників та інших.

Читайте також: Україна на Олімпіаді-2024: хто представить країну у Парижі

Безпрецедентні заходи безпеки

У центральній частині Парижа під час Ігор працюватиме 10 тисяч військових, крім муніципальної поліції та понад 30 тисяч працівників служби безпеки.

На цю подію було продано понад 8,8 мільйона квитків, що стало абсолютним рекордом в олімпійській історії. Нічого подібного у Франції ще не було, тому країна вперше прийматиме настільки величезну кількість уболівальників.

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Столична влада навіть пішла на дуже непопулярний крок і почала прибирати з вулиць бездомних, які жили в наметах. Їх садять в автобуси та відвозять до інших міст.

Окремим викликом стане церемонія відкриття Олімпіади, яка вперше в історії пройде не на стадіоні, а на річці Сена. 205 команд пройдуть шість кілометрів на 96 кораблях від центру міста до Ейфелевої вежі.

На маршруті біля річки буде розміщено 100 тисяч уболівальників. Раніше планувалося вп'ятеро більше, однак у результаті було ухвалено рішення скоротити кількість людей, щоб знизити ризики.

EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Річку ще до початку Ігор регулярно перевіряють водолази, спецзагони на катерах, а околиці – антитерористичні групи. На час церемонії столичні аеропорти буде закрито, а безпольотна зона матиме радіус 150 кілометрів.

Це дозволить мінімізувати ризики атаки дронів, а також дій ісламістів, які є головною загрозою.

Річка Сена готова (?) приймати плавців

Купання у цій водоймі було заборонено з 1923 року. Вода вважалася дуже токсичною, на дні можна було знайти велику кількість сміття та навіть велосипеди.

У підсумку уряд вирішив витратити на очищення води понад 1,4 мільярда євро. Почалася боротьба зі зливом каналізацій та плавучими будинками, а також оновлення обладнання для очищення від фекалій та шкідливих бактерій.

EPA-EFE/ANDRE PAIN

Результатом стало збільшення кількості видів риби в Сені вдесятеро порівняно з 1970 роком, а лабораторні аналізи показують норму для проведення на цій воді олімпійських змагань.

Скептики все ще залишаються, а в річці демонстративно скупалися мер Парижа Анн Ідальго та ще низка чиновників.

Участь росіян та білорусів на Іграх

МОК допустив представників Росії та Білорусі до відбору на Ігри-2024 лише в індивідуальних видах спорту під нейтральним прапором.

Повідомлялося, що атлети, які публічно підтримали війну в Україні або пов'язані з силовими структурами, не зможуть набути нейтрального статусу.

Національний олімпійський комітет Республіки Білорусь повідомив, що на Олімпійських іграх-2024 у Парижі виступлять 16 спортсменів, а росіян у Парижі буде 15. Багато спортивних федерацій РФ з політичних причин зовсім відмовилися претендувати на нейтральний статус.

Прогнози букмекерів

Аналітичний ресурс Gracenote прогнозує українським атлетам 17 місце у командному заліку. За їхніми оцінками, збірна України виграє 17 медалей – 2 золоті, 5 срібних та 10 бронзових.

Головним фаворитом змагань вважаються США, яким прогнозують одразу 123 медалі.

Раніше повідомлялося про те, що в Росії вперше за 40 років не покажуть Олімпійські ігри.