UA / RU
Підтримати ZN.ua

МОК не нагороджуватиме російську фігуристку на Олімпіаді-2022 через допінг

При цьому Каміла Валієва отримала допуск до змагань.

Спортивний арбітражний суд (CAS) вирішив залишити в силі рішення про зняття відсторонення від змагань російської фігуристки Камілі Валії, яка була звинувачена у вживанні допінгу, передає Inside the Games.

Залишити дискваліфікацію в силі хотіли Міжнародний олімпійський комітет (МОК), Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) та Міжнародний союз ковзанярів (ISU).

Таким чином, Валієва зможе виступити в особистому турнірі на зимовій Олімпіаді-2022 у Пекіні. При цьому МОК повідомив, що церемонія нагородження фігуристок не відбудеться, якщо росіянка зможе здобути медаль.

МОК також не проводитиме нагородження і в командному турнірі, який виграла російська команда з Валієвою у складі. Церемонія була відкладена на невизначений термін після появи інформації про позитивну допінг-пробу росіянки. Фігуристці ще не виповнилося 16 років, тому вона є "захищеною особою" і не може отримати покарання максимальної суворості.

Нагадаємо, пробу було взято у Валієвої 25 грудня під час чемпіонату Росії в Санкт-Петербурзі, а 8 лютого (вже після командного турніру на Олімпіаді) лабораторія WADA у Швеції виявила в пробі 15-річної фігуристки триметазідін, який є аналогом мельдонію.

Росія виступає на зимовій Олімпіаді-2022 у Пекіні без прапора та гімну у форматі команди Олімпійського комітету Росії через минулі допінгові скандали.

Читайте також: WADA попередило олімпійців у Пекіні про допінгові ризики при вживанні м'яса

Раніше стали відомі нові подробиці допінгової справи російської фігуристки на Олімпіаді в Пекіні.