UA / RU
Підтримати ZN.ua

Майже 1000 км: український спортсмен пливе вниз Дніпром

Український спортсмен Михайло Романишин йде на рекорд. Опинитися у фінальній точці запливу в Херсоні плавець планує вже на початку вересня.

"скриншот видео".
"скриншот видео".
"скриншот видео".
"скриншот видео".
"скриншот видео".
"скриншот видео".
"скриншот видео".
"скриншот видео".
"скриншот видео".
"скриншот видео".

Подолати Дніпро за місяць. Український плавець Михайло Романишин іде на рекорд – планує проплисти всю українську ділянку річки аж до Чорного моря. Каже, так хоче популяризувати спорт серед молоді, а ще – привернути увагу до проблем забруднення Дніпра. Рушив у рекордний заплив 5 серпня від українсько-білоруського кордону.

На пункті відпочинку в столиці разом з родиною спортсмена та групою підтримки – екстремала зустрічали і журналісти .

Плавця Михайла Романишина на березі вже виглядають. Зустріти спортсмена прийшли дружина з дітьми та журналісти. На Оболонську набережну в Києві він дістався із затримкою.

"Дивний вигляд спорту – плавання. Начебто бачиш орієнтир, через годину – знову орієнтир, через годину – знову, він не наближається... Зустрічна хвиля була неприємна, чекали сильного течії, не дочекалися", – ділиться першими враженнями плавець.

Михайло Романишин пливе Дніпром уже третій день. Щодоби долає по 20-25 км. Пливе по 10 годин, спить – не більше шести.

Їсть нерідко теж під час плавання: "Із човна подають харчування, в основному це як у вагітної жінки – що захочу. Буває, що таке іноді... "Снікерс" там або щось солоного. Все, що є на човні, я прошу, щоб мені дали, пожував і поплив далі".

До запливу готувався 4 роки, розповідає спортсмен. Нині ж завдання ускладнюють хвилі, водорості та холодна вода. Та найважче, зізнається, бути далеко від родини. Дружина з дітьми уболівають на суші.

Вірить в успіх і тренер Карен Абрамов. Він супроводжує заплив, веслуючи у човні. Виконує функції не тільки наставника, а й масажиста, кухаря і медика. Поряд – і в спеку, і в дощ."На човні змок. Ну а що робити? Я ж не скажу "Міша, вибач, я промок". Він пливе. На човні важко, але я завжди знаю, що йому в 100 разів важче у воді. Там холодно, м'язи болять", – знизує плечима заслужений тренер України.Ночувати команді теж доводиться у польових умовах. Загалом, мусять подолати майже 1 тис. км. І вийти на рекорд України за довжиною дистанції. Заплив фіксують за допомогою GPS-передавачів.Людина гребе руками і ногами вперше на такій довгій дистанції. Наше основне правило фіксації цього досягнення – щоб трек, який переривається ввечері перед ночівлею, починався зранку з тієї ж точки, і за координатами клеїлося у безперервний маршрут", – уточнює експерт Національного реєстру рекордів України Віталій Зорін.

Спортсмен же наголошує – на рекорд йде заради високої мети: "Мета – це привернути увагу молоді до спорту, відвернути їх від чогось згубного, шкідливих звичок. І ось екологія. Дуже сильно постраждала через зелень у Дніпрі".

Опинитися у фінальній точці запливу – в Херсоні – плавець планує вже на початку вересня. Утім, каже, це лише розминка. За рік збирається рушити з Одеси до Стамбулу і перепливти Чорне море.