UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євро-2024: все, що потрібно знати про головну футбольну подію літа

Турнір розпочнеться 14 червня.

Менше ніж тиждень залишається до старту чемпіонату Європи-2024 з футболу. ZN.UA представляє до вашої уваги всю найважливішу інформацію про континентальний турнір.

Де і коли пройде Євро-2024

17-й чемпіонат Європи в історії пройде у Німеччині у таких містах: Берлін, Дортмунд, Дюссельдорф, Франкфурт-на-Майні, Гельзенкірхен, Гамбург, Кельн, Лейпциг, Мюнхен, Штутгарт.

14 червня у Мюнхені турнір відкриється матчем Німеччина – Шотландія, а фінал буде зіграний у неділю, 14 липня, у Берліні.

Формат турніру

24 команди поділені на шість груп по чотири в кожній. У 1/8 фіналу вийдуть по дві найсильніші команди з кожної групи та чотири найкращі збірні, які займуть треті місця.

Євро-2024: розклад усіх матчів групового етапу турніру

Де дивитись Євро-2024 в Україні.

Чемпіонат Європи-2024 з футболу в Україні транслюватимуть медіасервіс MEGOGO та "Суспільне".

MEGOGO став ексклюзивним транслятором турніру та покаже всі матчі за підпискою.

При цьому "Суспільне" показуватиме всі матчі збірної України, а також матч-відкриття по одній грі групового етапу на день, половину ігор 1/8 фіналу, чвертьфінали, півфінали та фінал.

Трансляції національного мовника будуть доступні на регіональних телеканалах "Суспільного" у цифровому ефірі T2, кабельних мережах та IPTV (крім OTT).

Євро-2024: усі групи, турнірне становище команд

Офіційний талісман, пісня та м'яч Євро-2024

Вперше в історії чемпіонатів Європи талісманом турніру буде ведмідь, якого назвали Альбертом (Albärt).

(EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)

Офіційний м'яч Євро-2024 отримав назву "Fussballiebe", що в перекладі з німецької означає "Любов до футболу".

У виробі вперше буде використано технологію, яка забезпечує допомогу суддям у прийнятті рішень під час перегляду VAR.

Офіційну пісню турніру написали та виконали італійці з Meduza, американський попрок гурт OneRepublic та німецька співачка Кім Петрас (Leony), а сама композиція отримала назву Fire ("Вогонь").

Збірна України на Євро-2024

(EPA-EFE/Maciej Kulczynski POLAND OUT)

Команда Сергія Реброва не пробилася на ЧЄ напряму, але успішно подолала стикові поєдинки. У них українці перемогли Боснію і Герцеговину, а також розібралися з Ісландією. Обидва матчі завершилися з рахунком 2:1.

Збірна України на Євро-2024 потрапила до групи E, де зіграє з Румунією (17 червня у Мюнхені), Словаччиною (21 червня у Дюссельдорфі) та Бельгією (26 червня у Штутгарті).

Збірна України на Євро-2024: розклад усіх матчів, турнірне положення

У Реброва зібралася чи не найкраща обойма футболістів за всю історію незалежності України. Багато гравців із нинішнього покоління вже заявили про себе в Європі. Андрій Лунін захищає ворота "Реала", Михайло Мудрик та ще низка футболістів виступають в АПЛ, Артем Довбик став найкращим бомбардиром чемпіонату Іспанії за "Жирону", а Віктор Циганков йому активно в цьому допомагав.

Однак пристойний потенціал команди призводить до більших очікувань уболівальників. Робота з цим тиском та підсумковий результат залежатимуть від Реброва та його тренерського штабу.

Україна на минулих чемпіонатах Європи

Збірна України вчетверте поспіль виступить на чемпіонаті Європи. На домашньому Євро-2012 українці не вийшли з групи з Англією, Швецією та Францією, через чотири роки провалили групу у Франції з командами Німеччини, Північної Ірландії та Польщі, а на ковідному Євро-2020, який був перенесений на 2021 рік, підопічні Андрія Шевченка показали найкращий результат в історії, пробившись до чвертьфіналу.

Тоді збірна України пройшла квартет з Нідерландами, Північною Македонією та Австрією, в 1/8 обіграла Швецію (2:1) зі знаменитим голом Довбика перед фінальним свистком, а у чвертьфіналі розгромно поступилася майбутнім фіналістам англійцям із рахунком 0:4.

(EPA-EFE/Andy Buchanan)

УЄФА вніс важливу зміну до правил Євро-2024

Прогнози букмекерів на турнір

Головними фаворитами майбутнього чемпіонату Європи аналітики вважають збірні Франції та Англії. До топ-5 також входять національні команди Німеччини, Іспанії та Португалії.

Букмекери не надто вірять у шанси команди Сергія Реброва здобути трофей. Чемпіонство українців оцінено приблизно на одному рівні із Шотландією, Чехією та Польщею. Головним аутсайдером вважається дебютант континентального турніру команда Грузії.

Читайте також: Легендарний футболіст "Реала" оголосив про завершення кар'єри після Євро-2024

Раніше повідомлялося про те, що два українські арбітри вирушать на Євро-2024.