UA / RU
Підтримати ZN.ua

Екс-українець Карякін програв матч за звання чемпіона світу з шахів Карлсену

Норвежець зумів захистити свій титул.

У Нью-Йорку завершився поєдинок за звання чемпіона світу з шахів, в якому зустрічалися уродженець Сімферополя Сергій Карякін, який у 2009-му році прийняв російське громадянство, а також норвежець Магнус Карлсен.

Протистояння проходило майже три тижні, а перші 12 партій із класичним контролем закінчилися внічию 6:6. У підсумку шахісти продовжили матч на тай-брейку і провели чотири партії у швидкі шахи з контролем по 25 хвилин. У них перемогу з рахунком 3:1 здобув Карлсен, який в останній партії грав чорними і зумів розібратися з суперником за 50 ходів.

Призовий фонд матчу Карлсен-Карякін склав 1,1 млн доларів без урахування виплат спонсорів, а переможець отримає 60% цієї суми.

26-річний Магнус Карлсен зберіг титул чемпіона світу вже вдруге. У 2013-му році норвежець відібрав це звання у Вішванатана Ананда, а рік потому знову зумів здолати Ананда. У минулому році Карлсен переміг в Кубку світу і отримав право в черговий раз претендувати на це звання.

Нагадаємо, в цьому році титул чемпіонки світу з шахів захищала українка Марія Музичук, яка у Львові поступилася китаянці Хоу Іфань.