UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт: Талісмани Євро-2012 Славко і Славек мають ознаки неповноцінних людей

Президент асоціації «Спадщина України» Ірина Квасниця вважає, презентовані символи Євро-2012 ляльки-близнюки Славко і Славек жахливі та мають ознаки неповноцінних людей.

Президент асоціації «Спадщина України» Ірина Квасниця вважає, презентовані символи Євро-2012 ляльки-близнюки Славко і Славек жахливі та мають ознаки неповноцінних людей.

«Стерті риси обличчя, круглі очі, погляд спрямований в нікуди — це явні ознаки даунізму. Дві гарні, досконалі, високорозвинуті нації — українці і поляки — представлені у формі двох даунів. Є ще півтора року до Євро. Тим лялькам треба зробити гарну статуру і нормальні обличчя», - вважає вона.

«Світова педагогіка виробила певні критерії до навчально-методичних посібників, - пояснює фахівець. - Лялька — це теж посібник. Вона має бути яскрава, з чітко вираженими очима і промальованими рисами обличчя, статурою, статевою приналежністю. Не за рахунок статевих органів, а вторинних характеристик, тобто одягу. Дитина, яка тримає в руках правильну ляльку, визначає своє місце у світі, свою статеву приналежність. Через гру з лялькою соціалізується. Зараз багато осіб 20-30-річного віку, які не можуть визначити, хто він — чоловік чи жінка. Це наслідок неправильного виховання».

«Найбільше дивує, що не було громадського обговорення, що ескізи ляльок не винесли на публіку, - обурилася вона. - Ми їх побачили тільки на презентаціях у Києві і Львові. Лялька Славко не відповідає нашим ментальним уявленням про українську культуру, про те, як має бути представлена Україна на заході світового масштабу. Ми не маємо права виглядати неповноцінною нацією», - підкреслила Квасниця.

«Те, що вони близнюки — це мудра ідея, аби не показати вищість однієї нації над іншою. Імена Славко і Славек, які дали талісманам, цілком нормальні. Славко - це зменшувальна форма від Ярослав, Мирослав, Святослав, вони популярні і в Україні, і в Польщі. Хоча така форма більше властива для Галичини. У Східній і Центральній Україні кажуть «Славік». Тому може бути деяке несприйняття. Якби було більше варіантів і всенародне обговорення, могли б вибрати щось краще», - вважає експерт.

На думку Квасниці, для дітей такі ляльки непридатні.

«Я педагог, глибоко вивчала дитячу психологію, займаюся розробкою навчально-методичних програм. Розробила програму «Великий світ маленької дитини» для дітей 3-11 років. Наша асоціація створила посібники для вчителів, дитячі книжки-розмальовки, спеціальну методику для роботи дітей з природнім матеріалом і першу українську ляльку для рольових ігор у дошкільних закладах і молодших класах», - зазначила вона.

На думку педагога, представлені ляльки завдадуть тяжких психологічних травм дітям, які візьмуть їх до рук, і сформують у них комплекс власної неповноцінності.

«Коли на стадіоні у Києві батьки однієї дівчинки років шести-семи хотіли її сфотографувати з цією лялькою, у неї була істерика. Батько підхопив її на руки. Цих ляльок виготовлять тисячами, через 15-20 років діти виростуть і спитають, чи була у нас олія в голові, коли отаку річ вам пропонували. Через те, поки не пізно, зовнішній вигляд і риси обличчя треба допрацювати».

Нагадаємо, що в суботу, 5 грудня, визначили імена для двох талісманів Чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Ляльок назвали Славко та Славек.

Розробкою талісманів займалася всесвітньо відома компанія Warner Bros, яка також розробляла символи двох попередніх чемпіонатів.

За матеріалами Gazeta.ua