UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВСЯКА ВСЯЧИНА

Таємниця довголіття — у прийнятті власної старості Дотепний вислів про те, що «старість — це єдиний спосіб жити довго», недавно отримав цілком наукове підтвердження...

Автор: Світлана Сененко

Таємниця довголіття —
у прийнятті власної старості

Дотепний вислів про те, що «старість — це єдиний спосіб жити довго», недавно отримав цілком наукове підтвердження. Як засвідчили результати дослідження, яке вчені з Йєльського університету проводили протягом 23-х років, люди, котрі ставляться до процесу власного старіння з оптимізмом, живуть приблизно на сім років довше, ніж ті, кого старість лякає і в кого викликає лише негативні емоції. Цікаво, що чинник ставлення до старості має більший вплив на тривалість життя, ніж рівень тиску і холестерину в крові, наявність чи відсутність зайвої ваги, куріння і навіть регулярність фізичних вправ.

Цивільний шлюб не шкодить стосункам,
але й особливої користі від нього немає

На сьогодні близько половини американських подружніх пар починають спільне життя до офіційної реєстрації свого союзу, тобто беруть цивільний шлюб. Недавнє дослідження, проведене вченими Пенсільванського університету, виявило, що подружні пари, котрі пройшли стадію цивільного шлюбу, демонструють гірші показники взаєморозуміння і мирного вирішення конфліктів, порівняно з тими, хто оформив шлюб одразу, минаючи стадію репетиції. Чоловіки з таких пар вирізняються підвищеним прагненням до контролю, а жінки — підвищеною вербальною агресивністю.

Коментуючи результати дослідження, психологи дають два можливі пояснення цього феномена. По-перше, репетиції шлюбу частіше потребують люди, не зовсім готові до нього. По-друге, цивільний шлюб схильні брати люди, не дуже впевнені у своїх почуттях стосовно партнера, а «неоформлене» спільне життя, буває, не тільки не усуває цю невпевненість, а й посилює її. Найголовніше, підкреслюють психологи: перш ніж узяти будь-який шлюб, дуже важливо набути навички спілкування.

Ворожість руйнує серце

Результати нового дослідження, проведеного психологами з Мічиганського університету, допомагають побачити очевидний зв’язок між ворожістю і серцево-судинними захворюваннями. Вчені опитували людей із метою визначення їхнього особистого «рівня ворожості» і потім просили їх уявити собі щось, що могло б викликати у них найвищий рівень ворожості. Одночасно вимірювався кров’яний тиск учасників опитування. Виявилося, що в людей із підвищеною ворожістю тиск теж підвищувався значно сильніше, та й оговтувалися вони значно повільніше, ніж більш мирні учасники експерименту.

Смакові уподобання дитини
формуються в утробі матері

Таке твердження здається очевидним, але тепер воно отримало підтвердження з наукової лабораторії — Філадельфійського центру з вивчення відчуттів, які мають хімічну природу. Вчені поділили вагітних жінок на три групи. Жінки з першої групи пили морквяний сік під час останнього триместру вагітності, а під час грудного вигодовування пили воду; учасниці другої групи робили те ж саме, але у зворотному порядку, представниці третьої — не пили морквяного соку взагалі. Виявилося, що діти, народжені від матерів із першої групи, втричі частіше, ніж діти від матерів із двох інших груп, вибирають страви, які містять моркву, і... люблять морквяний сік.

Оптимальна тривалість сну — сім годин

Принаймні для японців та американців. Загальновідомо, що хронічна нестача сну може викликати серйозні наслідки для здоров’я. Але надмір сну не менш шкідливий — стверджується у статті, опублікованій в недавньому випуску журналу Sleep.

Японські вчені, які спостерігали за групою із 104 тисяч осіб протягом десяти років, виявили залежність між тривалістю сну та ризиком передчасної смерті. Виявилося, серед тих, хто регулярно спить вісім і більше годин на ніч, показник смертності значно вищий, аніж серед тих, хто спить сім годин. Тривалість сну в п’ять-шість годин неістотно впливала на цей показник, однак він дуже зростав у групі тих, хто спав менше чотирьох із половиною годин на добу. Раніше схожі результати були отримані американськими дослідниками з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго.

Американське «МОЗ» попереджає
про небезпеку замісної гормональної терапії

Журнал «Тайм» повідомляє, що Федеральна адміністрація з контролю за їжею та ліками (FDA) зажадала від фармацевтичних компаній додати ще одне попередження на упаковки продукованих ними засобів замісної гормональної терапії для жінок — про те, що вони підвищують ризик розвитку хвороби Альцгеймера. До зазначених побічних ефектів такої терапії з 2002 року уже входить підвищений ризик розвитку раку грудей, інфаркту й інсульту.

Результати останнього дослідження, опубліковані торік у Journal of the American Association, засвідчили, що при тривалому (протягом кількох років, а то й десятиліть) використанні ЗГТ ризик розвитку хвороби Альцгеймера подвоюється. Однак поки що науково не доведена шкода замісної гормональної терапії при відносно короткому курсі її застосування.