UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вона чує симфонію Києва...

Її низький із хрипотою голос добре знають абсолютно всі любителі та шанувальники історії Києва. Ч...

Автор: Сергій Пятериков

Її низький із хрипотою голос добре знають абсолютно всі любителі та шанувальники історії Києва. Численні екскурсії столицею, які Леонора Натанівна Рахліна сама розробила і проводить уже багато років, користуються незмінним успіхом у киян та гостей столиці. А крім цього вона вже 20 років беззмінно очолює Київське історико-краєзнавче об’єднання «КЛІО», що підготувало і продовжує виховувати десятки висококваліфікованих екскурсоводів.

У Києві Леонора Рахліна живе з 1935 року. Вона залишала своє місто в період Другої світової війни і трохи пізніше, коли навчалася в Ленінградському інституті живопису, скульптури та архітектури імені І.Рєпіна.
У 60-х роках доля закинула Леонору Натанівну до Сєвероморська Мурманської області, де вона займалася журналістикою і завзято вдосконалювалася в мистецтвознавстві та краєзнавстві. У цей час її батько Натан Рахлін уже був знаменитим диригентом, народним артистом СРСР. Сьогодні будинок на вулиці Івана Франка, де він жив, прикрашає меморіальна дошка.

Наприкінці 60-х Леонора Рахліна почала співпрацювати з Київським бюро подорожей та екскурсій. Завдяки рідкісній ерудиції, енциклопедичним знанням, пам’яті й артистичності завоювала величезну популярність. Серед киян навіть виникла мода ходити «на Рахліну». Адже кожна її екскурсія це був справжній моноспектакль у реальних міських декораціях. Усього у творчому портфелі Леонори Натанівни понад 160 екскурсій. У Києві це, приміром, «Діаманти київського Печерська», «Загадковий Китаїв», «О.Блок і В. Маяковський у Києві», «Сюїти київських площ», «Київська фортеця XVII — XVIII cт.» Маршрути за межами столиці — Умань, Біла Церква, батьківщина Т.Шевченка, декабристи на Київщині, Золотоноша, Житомир, Васильків, батьківщина Івана Козловського і Павла Тичини.

Нещодавно Леонора Натанівна Рахліна відсвяткувала 70-річний ювілей. На творчому вечорі в столичному Будинку вчителя чимало її шанувальників побажали своєму кумиру довгих років життя і нових творчих успіхів.