UA / RU
Підтримати ZN.ua

Віфлеємський вогонь миру

У неділю 20 грудня Віфлеємський вогонь, який традиційно вважається символом миру і є сакральною частиною щорічних різдвяних свят, нарешті прибув і до Києва...

Автор: Вікторія Сорокопуд

У неділю 20 грудня Віфлеємський вогонь, який традиційно вважається символом миру і є сакральною частиною щорічних різдвяних свят, нарешті прибув і до Києва. Офіційна церемонія передачі вогню чотирьом представникам різних конфесій України — Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви, Української греко-католицької і Римо-католицької церков відбулася в стінах Українського центру народної культури «Музей Івана Гончара» за участі пластунів — членів Національної скаутської організації «Пласт». Саме вони вже одинадцятий рік поспіль приймають цей палаючий вогник від польських скаутів, щоб передати його українській громаді, церквам, занести до дитячих притулків, аби всі бажаючі могли не тільки відчути тепло Віфлеємської зірки, а й запалити від нього свічку на Святу вечерю. Традиційно цей вогонь зберігається в церквах до одного з найбільших християнських свят — Водохреща.

Кажуть, іще в XII столітті один з учасників хрестових походів привіз Віфлеємський вогонь як подарунок своїм близьким. Але по-справжньому неперервну традицію передачі вогню започатковано лише наприкінці 80-х років минулого століття. Саме тоді австрійська телерадіокомпанія спільно з місцевими скаутами вирушила до місця народження Ісуса Христа, аби подарувати священний вогник світу. Сьогодні до Європи вогонь привозять літаком у спеціальному контейнері. Після урочистостей у Віденському кафедральному соборі австрійці передають його сусіднім країнам — Словаччині, Польщі, Україні, Молдові і всім іншим. Загалом у «скаутській естафеті» передачі християнського вогню беруть участь понад 25 країн Європи. Під час офіційної церемонії передачі вогню в Києві представник УГКЦ владика Йосиф (Мілян) зазначив: «Ми відкриваємо рахунки в банку, наповнюємо кредитні картки, здобуваємо освіту, щось назбируємо до власного дому — і все це нас так захоплює, що ми забуваємо про головне — зберегти вогонь людського Духу. Тож щоб із новою силою запалити Божий вогонь у нашому серці, ми ділимося вогнем миру з Віфлеєма. Нехай це світло в Україні прожене всяку темряву, зігріє всіх, хто замерз від байдужості і забув, що таке любов».